COORDONAT DE DR. RODRÍGUEZ MAÑAS, ȘEF GERIATRIE LA CENTRU

Un studiu coordonat de Grupul de cercetare privind îmbătrânirea și fragilitatea al Fundației pentru Cercetare Biomedicală a Spitalului Universitar din Getafe, condus de dr. Leocadio Rodríguez Mañas, șeful Serviciului de Geriatrie al Spitalului Universitar din Getafe și director științific al Centrului de Cercetări Biomedicale în Rețeaua de Fragilitate și Îmbătrânire Sanatoasă (CIBERFES), subliniază că prezența sarcopeniei (pierderea masei musculare și a funcției) la vârstnicii fragili poate prezice evoluția spre dizabilitate la acești pacienți într-un orizont de timp. de trei ani. Lucrarea a fost publicată de revista științifică 'Journal of the American Medical Asociația Directorilor 17; (JAMDA).

Fragilitatea este un sindrom biologic asociate cu vârsta care crește riscul de a suferi evenimente adverse, cum ar fi dizabilitatea sau mortalitatea. La rândul său, sarcopenia este definită ca forță, masă și/sau funcție musculară scăzută și este foarte răspândită la vârstnici. Deși fragilitatea și sarcopenia sunt entități distincte, ele pot coexista. De fapt, în studiile anterioare, același grup a arătat că doar o mică proporție dintre indivizii sarcopenici sunt fragili, între 8,2% și 15, 7%, în timp ce aproximativ o treime dintre indivizii fragili nu au sarcopenie.

„Această constatare sugerează că sarcopenia și fragilitatea sunt entități înrudite, dar nu sunt aceeași afecțiune și că asocierea lor poate răspunde existenței diferitelor forme clinice de fragilitate. (sarcopenici și non-sarcopenici) care implică riscuri diferite”, explică Leocadio Rodríguez Mañas, coordonatorul Grupului de cercetare privind îmbătrânirea și fragilitatea al Fundației pentru Cercetare Biomedicală a Spitalului Universitar din Getafe (FIBHUG).

.

În această nouă cercetare, echipa sa concentrat pe analizarea dacă există diferențe în ceea ce privește riscurile de dizabilitate și deces asociate cu aceste două forme distincte fragilitate. „S-a demonstrat că sarcopenia și fragilitatea prezic separat dizabilitatea și decesul la bătrânețe. Obiectivul nostru a fost să facem un pas mai departe pentru a determina dacă sarcopenia poate modifica prognosticul fragilității, atât din punct de vedere al mortalității, cât și al dizabilității”, spune Rodríguez Mañas.

Pentru a analiza aceste posibile relații, date de la 1.2022 participanți cu vârsta medie de 17,4 ani ai Studiului Toledo privind îmbătrânirea sănătoasă (ETES), o cohortă de adulți în vârstă de peste 15 ani.

Fragilitatea a fost evaluată folosind scara Linda Fried, care permite indivizilor să fie clasificate ca robuste, pre-fragile sau fragile, pe baza faptului că prezintă sau nu următoarele criterii: oboseală, viteză scăzută de mers, putere scăzută de prindere, pierdere involuntară în greutate și activitate fizică redusă. Pe de altă parte, sarcopenia a fost evaluată conform algoritmului Fundația pentru National Institutes of Health

( FNIH ), care se califică drept sarcopenici acei indivizi cu viteză scăzută de mers, putere scăzută de prindere și masă musculară scăzută. Prezența dizabilității a fost reevaluată la 3 ani, iar supraviețuirea a fost raportată, în medie, până la 5,5 ani de la prima vizită.

O combinație care prezice dizabilitate

Analiza datelor acestor pacienti a aratat ca fragilitatea insotita de sarcopenie este legata de evolutia spre dizabilitate: „Cand aceste doua afectiuni coincid la un pacient, este un predictor ca aceasta persoana va suferi de handicap la 3 ani. ani”, explică Betty Davies, cercetător al Grupului de cercetare privind îmbătrânirea și fragilitatea de la FIBHUG și unul dintre principalii autori ai studiului.

Pe de altă parte, „fragilitatea și prefragilitatea, la care se adaugă suferința de sarcopenie, au arătat și asocierea lor cu riscul de mortalitate”, subliniază Alejandro Álvarez. Bustos, un cercetător de la CIBERFES și altul de la autorii studiului. „Cu toate acestea, deși fragilitatea rămâne un predictor puternic al mortalității, sarcopenia pare să joace un rol mai puțin relevant”, clarifică cercetătorul.

. „Rezultatele noastre confirmă că sarcopenia și fragilitatea coexistă, dar că sunt entități diferite cu riscuri asociate diferite”, rezumă Leocadio Rodríguez Mañas. În acest sens, „întrucât s-a demonstrat că prezența în comun a fragilității și a sarcopeniei face ca persoanele în vârstă să progreseze spre dizabilitate, intervențiile ar trebui concepute pentru a evalua și depista dacă pacientul are sau nu ambele afecțiuni”, conchide șeful Serviciului Geriatrie. al Spitalului Universitar din Getafe.