Alegerile europene s-au încheiat. Mulți dintre noii eurodeputați se reunesc acum în cadrul grupurilor politice formate pe baza afinităților politice.

{loadposition related}Grupurile politice beneficiază de avantaje, dar, pentru a fi recunoscute, trebuie să îndeplinească anumite condiții. Grupurile politice trebuie să fie formate oficial până la sfârșitul lunii iunie, înainte de prima perioadă de sesiune a mandatului, care începe pe 1 iulie.
Un grup politic, pentru a fi recunoscut, trebuie să conțină cel puțin 25 de eurodeputați, provenind din cel puțin un sfert dintre statele membre (în momentul de față șapte). Când este înființat un grup politic, președintele PE trebuie să fie informat în legătură cu numele, compoziția și conducătorii acestuia.
Fiecare grup se ocupă de propria organizare internă, numind un președinte sau mai mulți și un birou. Grupului i se oferă un secretariat.
Grupurile politice joacă în rol important în fixarea ordinii de zi a Parlamentului, în alegerea președintelui acestuia, a vicepreședinților, a președinților comisiilor și a raportorilor și în alocarea timpului de vorbire în dezbateri.
Sunt deputați care cu aparțin niciunui grup politic, fiind cunoscuți ca neafiliați.
În mandatul trecut, la Parlament au existat șapte grupuri politice, care au reprezentat peste 100 de partide diferite din cele 28 de state membre.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}