Arhiva

Ministerul Afacerilor Externe, Uniunea Europeană și Cooperare a contactat rudele marinarilor spanioli afectați de scufundarea navei Villa de Pitanxo în apele fondului de pescuit din Atlanticul de Nord-Vest. Organizația pentru pescuit , 450 la kilometri distanță de Newfoundland (Canada) la primele ore ale zilei de marți.

După ce și-a exprimat profunda consternare și condoleanțe pentru tragicul eveniment, consulul general al Spaniei la Montreal, Luis Calvo, a comunicat telefonic familiilor marinarilor spanioli „totalul dispoziție a Ministerului” pentru a accelera procedurile administrative legate de repatrierea supraviețuitorilor și a cadavrelor celor care au murit în scufundarea navei cu sediul în portul Marín (Pontevedra).

. Le-a informat trimisul Ministerului De asemenea, a anunțat încheierea operațiunilor de salvare decise de autoritățile canadiene din cauza imposibilității localizării 12 marinarilor încă dispăruți. Consulul a transmis familiilor informațiile de la Guvernul canadian cu privire la imposibilitatea menținerii operațiunii de căutare în fața condițiilor meteo nefavorabile cu valuri de până la zece metri, vânturi puternice, temperaturi scăzute aproape de zero grade și vizibilitate foarte scăzută.

Consulul general al Spaniei la Montreal se află în Saint John’s, Newfoundland, unde a mers imediat după ce a aflat vestea scufundării. Operațiunea externă include și „contactul permanent” al ambasadorului în Canada, Alfredo Martínez, cu șefii departamentului Afaceri Globale (echivalentul Ministerului Afacerilor Externe), precum și cu restul autorităților canadiene implicate în operațiune. precum Salvage Maritime sau Civil Aviation, printre altele. La acestea trebuie adăugată prezența consulului onorific în Newfoundland, Jean Pierre Andrieux, care se află și la Saint John pentru a grăbi procedurile logistice și administrative legate de salvare și repatriere. Toate acestea coordonate de la Madrid cu supravegherea personală a ministrului José Manuel Albares, care este în permanentă comunicare cu delegatul Guvernului în Galiția, José Manuel Miñones, și cu Direcția Generală a Spaniolilor din Străinătate și Afaceri Consulare, responsabilă pentru acest tip de afaceri.

Asistență consulară „in situ” Atât cei trei supraviețuitori (doi spanioli și un ghanez), cât și cele nouă cadavre recuperate până acum se îndreaptă spre portul Saint John’s la bordul unei nave spaniole și a unei portugheze. Ambele nave pescuiau în acel fond de pescuit și s-au deplasat la locul incidentului pentru a colabora la sarcinile de urmărire. Sosirea sa pe coasta acestei peninsule nord-americane este programată pentru mâine, vineri 18 dimineața (ora locală a Canadei), la ora 6 dimineața. februarie, unde vor fi prezenți de responsabilii cu Afaceri Externe prezenți în zonă.

În operațiunea de salvare a echipajului Villa de Pitanxo au au participat, pe lângă navele de pescuit spaniole și portugheze, care repatriează supraviețuitorii și au localizat cadavre, o altă navă de pescuit spaniolă și portugheză, plus o navă de localizare și o altă navă de coastă a SUA. Autoritățile canadiene au dislocat și două elicoptere și un avion de la serviciul de salvare.

Sursa: Guvernul Spaniei – Exteriors transmite tot sprijinul rudelor naufragiului Newfoundland pentru repatriere după încheierea urmăririi