Portretul câștigătorului, Fito Conesa. Foto: Enrique Martínez Bueso

Artistul vizual Fito Conesa este câștigătorul a 9-a ediție a Premiului pentru Creație Video, o coproducție a unui proiect de creație video între Centrele Teritoriale ale Sistemului Public Public de Echipamente Arts Visuals de Catalunya, Santa Mònica, Departamentul de Cultură al Generalitati Cataloniei și LOOP Barcelona.

Centrele Teritoriale ale Publicului Sistemul de echipamente pentru arte vizuale din Catalonia sunt: ​​ACVic Center for Contemporary Arts, Vic; Bòlit, Centrul de Artă Contemporană. Girona; Fabra i Coats: Centrul de Artă Contemporană din Barcelona ; M|A|C Mataró Contemporary Art; Médol – Centrul de Arte Contemporane Tarragona ; Centrul de Artă La Panera, Lleida; Lo Pati – Centrul de Artă Terres de l’Ebre, Amposta și Centrul de Artă Tecla Sala, L’Hospitalet de Llobregat .Proiectul premiat are titlul: Anoxie, un preludiu constant și va fi inaugurat anul viitor în cadrul Festivalului LOOP .’Anoxia, un preludiu constant’ Înțelegerea interdicției ca parte a normei transformă conflictul în cotidian. De zeci de ani, medicii au recomandat să nu înoate în Mar Menor în unele situații. De ani de zile, în golful Portmán (Murcia) se extinde un strat de piatră neagră, pe care într-un fel de dictatură-consens am decis să-l numim „piatră vulcanică neagră” în încercarea de a scufunda memoria mineritului într-o perioadă tranzitorie. alinierea mediului. Navele traversează Marea Mediterană din Barcelona unind puncte într-o rețea de constelații capricioase, ca unul care unește numerele într-o distracție în mod repetat și din nou până când hârtia se sparge. Negația capitalismului târziu este de fapt consecința firească a fricii noastre de a nu ști cum să gestionăm colapsul, schimbarea, veștile proaste. Nu putem înțelege acțiunea și mișcarea dincolo de vinovăția care ne blochează. Anoxie. Un preludiu constant este o operă în trei mișcări care propune abordări diferite ale problemelor actuale ale Mării Mediterane.

Pe de o parte, ne apropie de degenerarea ecosistemică și de ecocidul iminent; pe altul, ne desenează rețeaua de drumuri cu taxă pe care marile vase de croazieră o trasează peste Posidonie; în sfârșit, este și un cântec care interpelează privitorul și îl apropie de o situație prezentă cu consecințe deja cunoscute, dar prost gestionate. În rezumat: Anoxie. Un preludiu constant este o operă care, treptat, raportează unele dintre cele mai evidente probleme la care a fost Marea Mediterană. supus; un cântec vizual care extinde coexistența noastră îndoielnică și povestește în glissando-uri termice întunericul care va deveni dar care nu se scufundă în fatalitate ca singura melodie posibilă. Este o lucrare audiovizuală construită în mai multe faze, cu voci diverse, sensibilități multiple și complicitate reale; o naumachie în trei acte. Lucrarea va fi înregistrată în format cinemascope și cu o durată de 23 la 23 minute. Anoxia este lipsa – sau aproape lipsa – de oxigen respirabil în celulele, țesuturile unui organism sau într-un sistem acvatic.Fito Conesa (Cartagena ) Este artist și programator Licențiat în Arte Plastice de la Universitatea din Barcelona. A lucrat predând și pregătind ateliere pentru departamentul educațional al Fundației „la Caixa”. A făcut parte din echipa de tutoriale a Sala d’Art Jove (2014). Lucrările sale au fost expuse în diferite muzee și festivaluri, cum ar fi Oslo Screen Festival , Barcelona Loop Fair 2017 -1980 , Festivalul Internațional de Poezie din Barcelona , Centrul Cultural Spaniol din Republica Dominicană, Matadero Madrid, CaixaForum (Lleida, Tarragona, Barcelona).A participat la mai multe publicații precum Zeitgeist: Variations & Repetitions (Salvare ca… publicații, ), afișaj unic pentru fereastră (Loft Publicații, 845) și Suite for Ordinary Mașini (Salvați ca… publicații, ). Odată cu acesta din urmă, a intrat în colecțiile bibliotecii Tate Modern (Londra), a Muzeului de Artă Contemporană Reina Sofia și a MACBA.

De la 2017 până în toamna lui a condus și coordonat Camera 499, proiectul CCCB și MACBA pentru tineri din 23 la ani.Premiul pentru crearea video Centrele Teritoriale ale Sistemului Public de Echipamente pentru Arte Vizuale din Catalonia, Santa Mònica , Departamentul Culturii și LOOP Barcelona promovează acest premiu cu angajamentul de a promova munca artiștilor care se remarcă prin abordările lor inovatoare în procesul de creație, inclusiv punând videoclipul ca element principal al propunerii în ansamblu. Obiectivul este de a formula acțiuni strategice care pot fi dezvoltate în rețea, întărirea vizibilității în teritoriu și a prezenței internaționale a artelor vizuale.

La edițiile anterioare, următorii artiști au fost premiați: Jordi Colomer pentru proiectul X-Ville în Ediția I; Carles Congost pentru lucrare Minuni în ediția a 2-a; Joan Morey în ediția a 3-a de «SOCIAL BODY [Lecția de anatomie]»; María Ruido în ediția a 4-a pentru proiect Statul Malastar (malastar_exhuberancia_anomalía), Isaki Lacuesta pentru lucrare Eu sunt ceea ce ei interzic ediția a 5-a , Mabel Palacín pentru proiect Hoții în Ediția a VI-a și artiștii Lúa Coderch și Mireia Sallarès câștigători comune ai Ediției a VII-a pentru proiecte : Palatul Vântului și Potențială istorie a lui Francesc Tosquelles, Catalonia și frică și, în sfârșit, la ediția a VIII-a, artistul Alex Reynolds pentru lucrare Bi llie și Nilo. 20232023 Sursa: Fito Conesa câștigă a IX-a Ediție a Premiului pentru Creație Video cu proiectul „Anoxia. Un preludiu constant”