Guvernul Spaniei a adoptat in ultima sedinta de guvern, de vineri, un plan de lupta impotriva fraudei fiscale prin care spera sa aduca cat mai multi bani la buget. Ministrul de Finante, Cristobal Montoro a anuntat masurile pricipale a acestui plan, printre care se remarca limita platilor cu bani lichizi care va fi de 2500 de euro.

Fiscul spaniol va controla si proprietatile din strainatate ale contribuabililor. In curand, Agencia Tributaria va crea un formular prin care toti spaniolii vor trebui sa-si declare conturile si bunurile din strainatate.

Guvernul si-a propus sa-i urmareasca pe cei care detin multi bani in strainatate, in general, actori sau sportivi, care se sustrag de la plata impozitelor.
De asemenea, legea propusa de guvern ofera noi puteri Fiscului din Spania care va avea capacitatea sa puna sechestru pe proprietati si pe bunuri, inainte ca persoanele suspectate de evaziune sa se declare in insolventa si sa transmita proprietatile altor persoane. Cresc si amenzile pentru cine va incerca sa obstructioneze munca inspectorii financiari.

Guvernul Spaniei afirma ca prin noua lege urmareste sa ofere un sistem fiscal echitabil si sa reduca volumul operatiunilor economice nedeclarate. Executivul sustine ca tribunalele din Spania au pe rol procese legate de evaziuni fiscale care ajung la 6 miliarde de euro.