Federatia Asociatiilor Romanesti din Europa (FADERE) cere Ministerului Muncii din Spania revizuirea restrictiilor, dupa cum informeaza organizatia printr-un comunicat de presa. FADERE a trimis in 26 septembrie 2011, o scrisoare Ministerului Muncii din Spania prin care a cerut ca acesta sa revizuiasca conditiile de acordare a autorizatilor de munca pentru sezonieri.

Ministerul Muncii ii obliga pe angajatori ca perioada minima pentru care ei pot cere autorizatia de munca pentur romani sa fie de un an in ciuda faptului ca perioada de munca reala este in jur de 3 luni. Aceasta autorizatie obliga angajatorul sa pastreze ca angajati persoanele in cauza timp de un an, sau sa li se plateasca o suma importanta ca despagubire a concedierii.

Din discutiile pe care le-am avut cu reprezentantii firmelor sezoniere din sudul Spaniei, daca Ministerul Muncii spaniol nu va reglementa aceasta situatie angajatorii sezonieri se vor orienta catre muncitori din alte tari si vor renunta la muncitorii romani pana la suspendarea restrictiilor„, a declarat Daniel Tecu presedintele FADERE.

Incepand cu 22 Iulie 2011 Spania a introdus o serie de restrictii pe piata muncii pentru romani. Recent, Ministerul Muncii a decis sa permita emiterea de permise de munca pe perioade mai scurte de doi ani, in urma plangerilor primite de la agricultori.