Organizaţia de apărare a drepturilor consumatorilor, OCU, avertizează că serviciile de clienţi ale companiilor de telefonie mobilă oferă informaţii greşite. Potrivit unui studiu realizat de OCU, domeniul telefoniei mobile este unul dintre cele care creaza cele mai mari probleme pentru consumatori.

Astfel, în 2009, organizaţia a primit peste 38 de mii de reclamaţii de telefonie, adică peste 12 la sută din total. Din aceste reclamaţii, 62 la sută erau legate de serviciile de telefonie mobilă. Tarifele, reţelele, calitatea informaţiei, recomandările sau timpul de aşteptare au fost elementele principale ale studiului.

Mai multe companii au oferit informaţii greşite privind tarifele de roaming, iar altele au confundat tarifele pentru numerele speciale de tipul 902. În ceea ce priveşte acoperirea, o singură firmă de telefonie a recunoscut că reteaua este limitată şi viteza de internet de asemenea, în timp ce altele au oferit informaţii confuze, eronate sau nu au raspuns la întrebările de acest fel.

În plus, pentru a cerceta ce se întâmplă când un client solicita codul ‘Puk’, OCU a sunat la diferite companii şi a constatat că, deşi operatorul trebuie să verifice identitatea clientului, prea puţini au cerut date suplimentare privind identitatea, încercând să evite astfel o folosire ilegală a telefonului.


Una dintre cele mai frecvente plângeri se refera la timpul de aşteptare pentru rezolvarea consultaţiei. Potrivit organizaţiei OCU, cel mai corect ar fi ca atunci când un utilizator sună la companie, o singură persoană să răspundă problemelor de la început până la sfârşit, însă nu toate firmele de telefonie mobilă au acest sistem, multe dintre ele având un serviciu atomat care redirecţioneaza apelurile în mai multe locuri înainte de a ajunge la un operator. OCU a cerut în acest sens ca operatorii să fie mai bine pregătiţi, informaţia să fie personalizată şi practicile rele să fie sancţionate.