Aproximativ 800 de cupluri din Romania care au probleme de fertilitate pot apela de anul acesta la fertilizarea in vitro in mod gratuit. Statul roman va deconta costurile aferente acestei proceduri, Ministerul Sanatatii urmand sa acopere costurile unei singure proceduri, de aproximativ 1.200 de euro, iar in cazul in care fertilizarea va reusi si se va naste un copil, unitatea sanitara va mai primi alti 300 de euro.

Limita este de 1500 de euro pentru un cuplu si asta numai in cazul in care fertilizarea se finalizeaza cu o nastere. Specialistii spun ca rata de succes a procedurii este, pentru femeile tinere, sub 30%. Presedintele Comisiei de obstetrica-ginecologie din minister, Bela Szabo a explicat ca dupa varsta de 40 de ani rata de succes a fertilizarii in vitro este mai mica de 10%.

Pentru a accesa acest program, cuplurile trebuie sa indeplineasca anumite conditii: varsta femeii trebuie sa fie intre 24 si 40 de ani, cel putin un membru al cuplului trebuie sa detina cetatenia romana si sa aiba domiciliul in Romania, cuplul trebuie sa fie stabil, casatorit de cel putin doi ani, niciunul dintre membrii cuplului sa nu aiba copil in viata si cel putin un membru al cuplului trebuie sa aiba calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate de cel putin doi ani. Nu sunt permise donarile de ovocite, sperma sau mame surogat, iar femeile trebuie sa aiba un indice de masa corporala intre 20 si 30, nefiind acceptate cuplurile in care se semnaleaza probleme de greutate. Tratamentul medicamentos aplicat inaintea procedurii de fertilizare nu va fi acoperit de bugetul programului, dupa modelul altor tari europene.

Ministrul Attila Cseke a precizat ca pentru inceput programul se va derula in doua spitale din tara, respectiv Maternitatea Giulesti si Spitalul Judetean de Urgenta din Cluj Napoca. In prezent, exista alte 19 unitati sanitare publice si private unde se efectueaza astfel de proceduri, iar institutiile private, care aleg sa intre in acest program, nu vor putea solicita co-plata cuplurilor.
Majoritatea statelor europene finananteaza o procedura sau mai multe de fertilizare in vitro, cu exceptia Elvetiei, Poloniei si Irlandei.