Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) va realiza extinderea și integrarea urbană a liniei Llobregat-Anoia la Manresa cu o nouă stație care va fi amplasată sub Passeig Pere III și Plaça Espanya. Președintele Ferrocarrils, Marta Subirà, însoțită de primarul orașului Manresa, Marc Aloy; directorul general al Ferrocarrils, Pere Calvet; directorul de Proiecte, Pere Mateu; președintele Consiliului Primarilor din Bages, Àdria Mazcuñán, și delegatul Guvernului din Catalonia Centrală, Rosa Vestit, au prezentat astăzi rezultatul Studiului Informativ, unde a fost aleasă această alternativă în fața propunerii de a se încheia în Plaça. de les Oques pentru cea mai bună potrivire geometrică, care vă permite să faceți o stație cu două șine și un peron central și pentru apropierea de Plaça Espanya, care funcționează ca un schimb intermodal cu liniile de autobuz.

Astfel, linia actuală, care se termină în stația Manresa-Baixador, va fi prelungită 262 de metri până ajunge în împrejurimile Passeig de Pere III și Plaça Espanya, mai aproape de centrul orașului. și puncte potențiale generatoare de cerere, cum ar fi Centrul de Asistență Primară Bages. Din Manresa-Baixador, noul traseu va vira la stânga pentru a traversa sub zona de sport a Institutului Lluís de Peguera. Noua stație, care va fi situată sub Passeig de Pere III și Plaza España, va avea un singur peron central de 7 metri lățime și 130 metri lungime și va fi adaptată pentru persoanele cu mobilitate redusă

Integrare urbană din Manresa-Alta

Proiectul include nu numai extinderea linia dar şi integrarea sa urbană. Astfel, în tronsonul dintre stațiile Manresa-Alta și Manresa-Baixador va fi acoperită noua pantă proiectată pentru trecerea de cale ferată, care va îmbunătăți permeabilitatea țesăturii urbane (Carrer de la Sèquia și Carrer de Camps i Fabrés). și peisajul urban.

Gara Manresa-Baixador va fi demolata si se va urbaniza suprafata acesteia, precum si cea a viitorului tunel. Acest lucru va permite deschiderea unui nou drum care va continua pe strada Carrasco i Formiguera până la șoseaua Santpedor, ceea ce va îmbunătăți semnificativ calitatea peisajului acestui tronson. În plus, profilul longitudinal al Carrer de la Sèquia va fi îmbunătățit, netezindu-i panta și se va da continuitate Avinguda de la Font del Gat până la Plaça Onze de Setembre, eliminând punctul de jos actual și restricția de ecartament. .

Extindere spre zona Parc de l’Agulla

Pe de altă parte, Ferrocarrils va studia extinderea liniei de la Manresa până la Parc de l’Agulla, folosind șinele existente pe care circulă în prezent doar trenuri de marfă și unde există posibilitatea construirii a două noi stații.

Sursa: Ferrocarrils va extinde linia Llobregat-Anoia până la Manresa cu o nouă stație sub Passeig de Pere III și Plaça Espanya