Cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea marelui filozof roman Emil Cioran, Institutul Cultural Roman din Madrid a organizat o serie de intalniri la Circulo de Lectores din Madrid, in 29 si 30 martie, cu autori si intelectuali spanioli care l-au cunoscut pe geniul de la Rasinari.

In prima zi de dezbateri, publicul care s-a prezentat la Circulo de Lectores a putut sa-i asculte pe Jose Ignacio Najera, Florin Turcanu, Doina Gheorghiu si Sorin Iliesiu care a realizat filmul documentar „Petre Tutea – Emil Cioran„, prezentat in premiera in Spania cu aceasta ocazie.

A doua zi, in fata unui public mult mai numeros, Fernando Savater, Ignacio Vidal-Folch si Hector Subirats au evocat un Emil Cioran cunoscut de aproape, cu particularitati pamantene, care nu de putine ori au provocat hohote de ras in sala. Indeosebi Fernando Savater, care l-a frecventat timp de 20 de ani pe Cioran la Paris, a descris o latura a personalitatii acestuia care nu se ghiceste prea usor prin prisma scrierilor sale filozofice, dar care il face pe Cioran mult mai accesibil si mai apropiat, desi confirma faptul ca modul de viata al filozofului era conform viziunii sale asupra lumii.

Mai mult, Savater a subliniat faptul ca Cioran a devenit foarte celebru la un moment dat in Spania si era citit de oameni din toate categoriile sociale. „Odata cand eram la barul facultatii, un barman ma intreaba: Ce faceti? Cand mai traduceti ceva din Cioran? Exista un interes febril pentru scrierile lui Cioran„, povestea Fernando Savater, care a relatat si faptul ca atunci cand a prezentat lucrarea sa de licenta despre Emil Cioran, acesta era practic necunoscut in Spania la acea data.

In facultate se raspandise zvonul ca Cioran era o inventie de-a mea si ca intentia mea era sa-mi bat joc de examen. Am fost nevoit sa-i scriu lui Cioran si sa-l rog sa-mi raspunda cu o scrisoare de confirmare ca sa pot dovedi ca exista. Raspunsul sau a fost insa: Nu-i contrazice!„, spunea Savater, provocand rasul tuturor celor prezenti la Circulo de Lectores din Madrid.

Si ceilalti participanti au evocat intalnirile avute cu Emil Cioran, iar la finalul discutiilor, Sorin Iliesiu a povestit cum a realizat filmul documentar „Apocalipsa dupa Cioran„, care a fost de fapt singura filmare cu Emil Cioran vorbind in limba romana si a anuntat ca, in curand, va fi lansata si partea a doua a acelui interviu, filmat imediat dupa Revolutie. La sfarsit, toti cei prezenti au vizionat documentarul „Apocalipsa dupa Cioran„, subtitrat in spaniola.