Poliția catalană a arestat patru români acuzați că jefuiau persoanele de vârsta a treia printr-o metodă mai puțin obișnuită.

Toți românii arestați aveau antecedente și erau cunoscuți de autoritățile spaniole din alte orașe.

Agenții de la Mossos d`Esquadra din Martorell (Barcelona) au reținut în data de 5 mai, un grup format din patru români, cu vârste cuprinse între 31 și 42 de ani.

Cei patru au fost reținuți după două tentative de furt în Sant Andreu de la Barca.
Românii călătoreau cu un autoturism cu număr străin de înmatriculare și opreau ca să întrebe bătrânii cu privire la o anumită adresă.

Un polițist care era în afara serviciului i-a observat pe cei 4 români cu abordau o bătrână, dar apariția unei patrule a poliției locale i-a făcut pe aceștia să abandoneze planul și să plece.

Grupul a fost urmărit apoi de agentul de la Mossos d`Esquadra care a chemat o patrulă în ajutor și i-a reținut pe cei patru români în timp ce își încercau norocul cu altă femeie în vârstă de pe altă stradă.

La sosirea poliției, una dintre femeile din grupul românilor încerca să-i sustragă lanțul de aur femeii care tocmai le oferise informații.

După ce au fost reținuți și duși la secția de poliție, cei patru au fost identificați drept autori ai altor furturi de acets tip.

Modul de operare era simplu. Cereau informații despre o anumită adresă și după aceea își îmbrățișau victima drept mulțumire. În acel moment obișnuiau să le fure victimelor bijuteriile de la gât.

Alteori, românii încercau să ofere la schimb un lanț de aur fals, dar care părea mai mare și mai atrăgător decât cel pe care-l purta victima.

Anchetatorii au văzut că cei patru delincvenți au mai comis astfel de furturi și în alte orașe din Spania, iar unul dintre ei este căutat de justiție în Italia.

Cei patru au fost prezentați judecătorului și sunt judecați în libertate.