În discursul său, ministrul a afirmat că „întărirea proiectului spaniol necesită întărirea statului nostru de regiuni autonome „și a subliniat importanța colaborării dintre Guvern și Comunitățile Autonome. Un model de co-guvernare – a spus el – care a fost decisiv atât în ​​gestionarea pandemiei, cât și în erupția vulcanului La Palma și reconstrucția ulterioară a insulei, precum și în abordarea consecințelor războiului. din Ucraina. „Co-guvernarea este aici pentru a rămâne”, a subliniat el.

Ministrul a dat asigurări că, în ciuda crizelor extraordinare cu care ne-am confruntat în ultimii ani, sistemul nostru regional sa dovedit că „lucrează” și „se întâlnește”. Bolaños a evidențiat necesitatea de a avea un Stat puternic, care să răspundă eficient nevoilor cetățenilor, pentru care mecanismele de cooperare dintre diferitele administrații trebuie să fie consolidate și completate: „Consolidarea Statului Autonomiilor este întărirea statului bunăstării”. „Valoarea a ceea ce este public este că atunci când sunt prost dat, îi ajută și îi protejează pe cei care suferă consecințele. În asta, în consolidarea a ceea ce este public, este Guvernul Spaniei”, a subliniat el.Bolaños și-a încheiat discursul subliniind cele două provocări principale cu care se confruntă și vor trebui să se confrunte comunitățile autonome pe termen scurt și mediu:

Fondurile Next Generation, a căror execuție corespunde unui 54 % la CCAA. În acest sens, ministrul a cerut autonomiilor să-și eficientizeze procedurile pentru a implementa cât mai repede fondurile europene pe diferitele lor teritorii.

. Și provocarea demografică, o dimensiune fundamentală a coeziunii sociale și teritoriale pe care Guvernul Spaniei a stabilit-o ca politică de stat.Forumul se desfășoară anual pe baza Raportului Comunităților Autonome elaborat de Observatorul de Drept Public din Barcelona, ​​cu colaborarea diverșilor cadre universitare din diferitele Comunități Autonome. Raportul include, de asemenea, două subiecte monografice care cu această ocazie sunt dedicate Legii locuinței și implicațiilor acesteia pentru jurisdicție și proiectarea și desfășurarea fondurilor Next Generation UE.

Ministrul Félix Bolaños, la inaugurarea în Senat a Forumului XI al Autonomiilor. (Piscina Moncloa)

Etichete: Palmierul Plan de redresare, transformare și reziliență Ucraina // Sursa: Guvernul Spaniei – Félix Bolaños values ​​coguvernare la inaugurarea Forumului XI al Autonomiilor desfășurată la Senat