Autoritățile române au actualizat lista țărilor din zona galbenă, afectate de măsura carantinei.

Persoanele care ajung din Spania nu mai sunt obligate să stea în carantină.

Lista țărilor din zona galbenă include în continuare 50 de state, menționate pe lista întocmită de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Persoanele care sosesc în România din aceste regiuni trebuie să prezinte dovada unui test PCR negativ, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină timp de 10 zile.

Cei care nu au un test negativ trebuie să stea 14 zile în carantină, la sosirea în România.

Excepții de la testul PCR

  • Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani intră în carantină pentru o perioadă similară cu persoanele însoțitoare și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
  • Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 trebuie prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.
  • Pentru persoanele sosite din țările/zonele cu risc epidemiologic crescut și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Alte excepții de la măsurile de carantinare si de la obligativitatea prezentării unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2 se regăsesc în Hotărârea Nr. 9 din 11.02.2021 la Art.4 alin.(1), respectiv Art.4 alin.(4): https://stirioficiale.ro/hotarari/hotararea-nr-9-din-11-02-2021-cnsu