Mii de fani ai clubului Athletic Bilbao au fost dezamagiti de serviciile aeroportului de la Bucuresti, pentru ca au intarziat mai multe ore inainte de a decola spre casa. Presa din Tara Bascilor a inceput sa publice declaratiile fanilor nemultumiti de tratamentul primit pe aeroportul Otopeni, care declara Romania o tara din lumea a treia.

Ne-au tratat ca pe niste animale„, a declarat Roberto Salcines, membru al clubului din Bilbao, pentru ziarul El CorreoPeripetiile sale sunt asemanatoare cu cele ale miilor de suporteri ai leilor din Bilbao din primele 20 de zboruri de intoarcere care ar fi trebuit sa decoleze la scurt timp dupa finalul meciului dintre Atletico Madrid si Athletic Bilbao.

Un alt suporter citat de El Correo critica faptul ca autobuzele suporterilor bilbaini au fost tinute pe loc in timp ce erau lasate sa treaca cele cu fani ai lui Atletico Madrid. „Am parcurs o distanta de 10 kilometri in aproape doua ore„, au denuntat fanii din Bilbao. 

Vedeam cum treceau autocarele cu suporteri de la Madrid„, declarau doi suporteri ai lui Bilbao, carora li s-a comunicat din partea unei agentii de voiaj ca madrilenii au avut intaietate la decolare pentru ca aeroportul de la Bilbao se deschidea la 5 dimineata si cel de la Madrid era operativ.

Fanii lui Athletic se plang in cronica facuta de ziarul El Correo de faptul ca au fost nevoiti sa astepte in conditii incomode, fara apa, fara aer conditionat si ca din cauza oboselii multi s-au intins pe jos in terminal.
Inainte de asta, vazand ca nu avanseaza cu autocarele catre terminal, unii au incercat chiar sa intrerupa circulatia pe sosea ca sa atraga atentia autoritatilor romane. Transferul pana la aeroport a durat aproximativ 3 ore si jumatate pentru primii fani basci care sperau sa decoleze cat mai curand. 

Reportaj la televiziunea basca EITB despre haosul de la Bucuresti

{loadposition video1}

Politistii romani le-ar fi spus fanilor nemultumiti ca aveau ordine sa evite intalnirea intre cele doua galerii de suporteri ca sa nu se produca conflicte si de aceea au fost lasate intai sa treaca autocarele madrilenilor.

Dupa ce au ajuns in terminalul aeroportului pe care unii il califica drept „din lumea a treia„, cu bilete scrise de mana si fara cantar pentru bagaje. „Era inuman, nu era nimic, nici un bar, nici aer conditionat. Stateam aproape pe intuneric„, povesteste un fan pentru ziarul citat.

Treptat situatia a inceput sa se decongestioneze, insa fanii care aveau zboruri charter se plang ca au fost nevoiti sa astepte o ora in picioare ca sa treaca prin arcul de control si ca soferii autobuzelor de transfer de la terminal pana la aeronava se opreau sa intrebe la ce avion trebuie sa duca pasagerii. „Suprarealist!„, relateaza un suporter de la Bilbao, care marturiseste ca pasagerii intrebau „Avionul asta zboara la Bilbao?„.

Un martor al haosului denuntat de presa spaniola a fost chiar presedintele Federatiei Spaniole de Fotbal, Angel Villar care a reusit sa plece fara probleme pentru ca zbura cu o linie obisnuita, la Munchen.

Opiniile fanilor basci sunt impartite intre imaginea unui „mare stadion” si „problemele grave de gestionare a 30.000 de suporteri straini” care au oferit „o Romanie din lumea a treia„. Ziarul citat aminteste si faptul ca Romania si Bulgaria candideaza la organizarea Campionatului European de Fotbal din 2020, si ca astfel de situatii trebuie remediate.

Ce ma doare cel mai tare este ca nu am castigat finala Europa League, dar sa te intorci suparat si sa te mai trateze asa…„, mai spunea un fan basc, dezamagit de intarzierile de pe aeroport.