Institutul Regional pentru Securitate și Sănătate în Muncă își continuă activitatea educațională în școlile secundare din Comunitatea Madrid. Cu această ocazie, elevii școlii gimnaziale Antonio Machado din Alcalá de Henares au fost vizitați de tehnicieni de la Unitatea de Formare și Conștientizare pentru a afla din prima mână despre riscurile asociate cu locurile de muncă care implică expunerea la azbest.

Azbestul este clasificat ca cancerigen de categoria 1A, adică este un agent cunoscut ca fiind cancerigen uman pe baza dovezilor umane. A fost utilizat în diferite sectoare precum transport, industrie sau construcții, astfel încât în ​​prezent putem găsi materiale care conțin azbest în acoperișuri, țevi, coșuri de fum, frâne, garnituri de boiler, acoperiri de pereți și tavane, pardoseli, vopsele, lipici etc.

Elevii l-au primit pe Pablo Simonet, un tehnician expert în acest domeniu, care a împărtășit o discuție cu ei pentru a aborda problema acestui tip de material. Pablo a oferit o viziune globală asupra subiectului: de la natura, caracteristicile și tipurile sale până la situația actuală cu interdicțiile sale. Tehnicianul a explicat studenților cum este un plan de lucru: cerințele pe care le presupune, mijloacele de prezentare, prelucrare, evaluare și rezoluție.

Tehnicianul IRSST a explicat importanța o bună aplicare a Decretului Regal 08/369 care reglementează prevederile minime de sănătate și securitate aplicabile locurilor de muncă cu risc de expunere la azbest, precum și necesitatea de a dispune de un plan de lucru în care să fie stabilit setul de măsuri de prevenire și protecție necesare executării corecte a lucrărilor. pentru a garanta sănătatea lucrătorilor care urmează să efectueze aceste operațiuni.

Aceste discuții se încadrează în activitățile programate de Școala de Pregătire și Profesiune Preventivă. IRSST desfășoară în lunile ianuarie și februarie, în diferite instituții de învățământ superior din Comunitatea Madrid, o serie de acțiuni de formare axate pe studenții care se află în anii I și II ai ciclului de grad superior de Prevenire a Riscurilor Profesionale.

Sursa: Comunitatea Madrid – Expunem problema azbestului în rândul studenților de formare profesională