Franta a incalcat grav Carta Sociala a Consiliului Europei prin expulzarea tiganilor romani si bulgari in timpul verii anului 2012, dupa cum a dictat o comisie de drepturi sociale din cadrul organismului european, informeaza AFP.

14 experti independenti au decis in unanimitate acest verdict printr-un raport care stabileste ca „evacuarile fortate a romilor de origine romana si bulgara care au avut loc in vara lui 2010 au reprezentat o incalcare grava a articolului E„.

Comisia de Ministri a Consiliului Europei care include 47 de tari europene a invitat Franta sa faca cunoscute masurile adoptate sau pregatite „pentru a raspunde situatiei” denuntate de Centrul European al Drepturilor Romilor si de a „colabora cu tarile implicate„.

In 2010, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy a ordonat desfiintarea a 300 de tabere de tigani si returnarea lor in tarile de origine, prin acordarea unor sume de bani.

Deciziile Frantei au provocat atunci dure reactii din partea Comisiei Europene, din partea ONU, a Vaticanului si a Federatiei Internationale a Drepturilor Omului.