„O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini” este titlul unei expoziții extraordinare care marchează președinția românească a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid și Ambasada României în Spania și deschide o serie de acțiuni culturale care vor fi găzduite de Centro Sefarad-Israel din Madrid, între 16 noiembrie 2016 și 5 ianuarie 2017.
Expoziția Bucureștiul sefard.

O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini își propune să recupereze și să redea publicului povestea în mare măsură uitată a Bucureștiului sefard, al cărui patrimoniu fizic este, din păcate, pe cale de dispariție (prin demolări sau schimbarea aparenței și destinației), la fel ca și comunitatea care l-a creat (din care nu mai există astăzi nici 50 de persoane, incluzând familiile mixte).

Prin fotografii mai vechi și mai noi precum și prin materiale de arhivă, preluate din cărțile Istorii și imagini din Bucureștiul evreiesc și Personaje și povești din Bucureștiul sefard publicate de Felicia Waldman & Anca Ciuciu Tudorancea (Noi Media Print, București, 2011/2016), panourile expuse documentează cei peste 500 de ani de istorie a evreilor spanioli care inițial au traversat iar mai apoi s-au și stabilit în București, aducând cu ei negoțuri inedite, dar și instituții comunitare, asezăminte educaționale și organizații culturale, de care de multe ori au beneficiat și evreii Ashkenazi, veniți în urma lor dar deveniți curând mult mai numeroși, însă cu mai puține posibilități financiare, și chiar românii (prin donațiile făcute de bancherii sefarzi Academiei Romane și Universității din București pentru burse și premii de care au beneficiat multe personalități majoritare)”, precizează Institutul Cultural Român de la Madrid.

Curatorul expoziției este dr. Felicia Waldman, conferențiar universitar la Centrul de Studii Ebraice, Facultatea de Litere, Universitatea din București, coordonator al Centrului și al programului de master în Cultură și Civilizație Ebraică și editor al revistei academice Studia Hebraica.

Expoziția va fi inaugurată miercuri, 16 noiembrie, la ora 19:00 și poate fi vizitată pînă în data de 5 ianuarie 2017, de luni până joi (10.30-14.30 și 15.30-20.00) și vinerea (10.30-14.30).

Joi, 24 noiembrie, de la ora 18:30, va avea loc și proiecția documentarului „Aliyah Dada” (România, 2015, 116 min) și o discuție cu publicul în prezența regizoarei Oana Giurgiu.