Ministrul Justiției, Pilar Llop, a primit un grup de experți în psihologie legală de la institutele de medicină juridică și științe criminalistice dependente de Ministerul Justiției, care i-au prezentat „Ghidul de bune practici pentru declararea în procesul penal a minorilor și persoanele cu dizabilități care au nevoie de protecție specială: intervenție din partea psihologiei criminalistice, în special în dovezi preconstituite”.

În prezentare, șeful Justiției a subliniat că acest ghid are ca scop „minimizarea riscului de victimizare secundară, împiedicându-i să fie nevoiți să depună din nou mărturie la procesul oral și, pe de altă parte, salvgardarea calității mărturiei lor ca probe. , prin prevenirea modificării sau contaminării acestuia în timp și prin păstrarea lui în momentul consemnării declarației”.

Llop a mai indicat că ghidul „se naște din angajamentul dobândit cu Consiliul General al Colegiilor Oficiale ale Psihologilor și Asociația de Psihologie Legală a Administrației de Justiție, de a oferi o protecție specială minorilor și persoanelor cu dizabilități pe durata participării acestora la procesează justiția penală, ținând cont de circumstanțele particulare ale acestora, dar și de a da relevanță rolului pe care psihologia criminalistică îl oferă în serviciul public al Justiției”.

Obiectivele ghidului de bune practici Printre obiectivele ghidului se numără oferirea de recomandări de acțiune psihologilor legiști atunci când aceștia intervin în declararea minorilor, adolescenților și persoanelor cu dizabilități care au nevoie de protecție specială; îmbunătățirea îngrijirii pentru victimă și prevenirea victimizării secundare pe parcursul procedurii.

În plus, ghidul urmărește și promovarea coordonării interinstituționale; să transfere operatorilor juridici și părților implicate în probe cele mai adecvate condiții și linii directoare de acțiune în beneficiul victimei și al procedurii; o Contribuie la umanizarea Justiției și la creșterea gradului de conștientizare a grupurilor de interese și a cetățenilor, printre alte obiective.

La ceremonia de prezentare au participat Secretarul General pentru Inovare și Calitate al Serviciului Public de Justiție, Manuel Olmedo; și directorul general al Serviciului de Justiție Publică, Maria dels Àngels García Vidal, printre alții.

Ministrul Justiției, Pilar Llop, cu experții în psihologie criminalistică în cadrul prezentării Ghidului de bune practici pentru efectuarea testului preconstituit.

Sursa: Guvernul Spaniei – Experții în psihologie criminalistică prezintă ministrului justiției Ghidul de bune practici pentru efectuarea testului preconstituit