La întâlnire, la care au participat ministrul pentru egalitate și feminism, Tània Verge Mestre, și președintele Institutului Catalan al Femeii, Meritxell Benedí Altés, au reunit experți în presiunea estetică. Scopul acestei întâlniri, precum și al uneia viitoare cu entități desfășurate în data de 10 în luna mai, este de a avansa în elaborarea Planului de combatere a presiunii estetice conduse de către Departamentul pentru Egalitate și Feminism, cuprinse în Acordul de Guvern aprobat la 8 martie.

„Presiunea estetică este o formă de violență. O trăim în viața de zi cu zi: cum putem trăi această presiune asupra trupurilor de la o vârstă fragedă și să o trăim pe toate?”, a împărtășit ministrul în deschiderea sesiunii cu experți în presiunea estetică a Egalității și Feminism, Tània Verge Mestre „De aceea dezvoltăm acest plan de combatere a presiunii estetice și v-am cerut participarea. Ne dorim un nou mod de a face politică, în care participarea cetățenilor este reală. De aceea, toți sunteți aici, veniți din activism în diferite domenii de advocacy, iar unul dintre cei pe care îi împărtășiți este cel al presiunii estetice.”

Experții și-au împărtășit reflecțiile pentru elaborarea Planului, cu contribuții legate de diferitele axe și zone ale presiunii estetice. Adnaloi Vila, activist și membru Stop Grassophobia, a împărtășit reflecții despre presiunea estetică și fatofobia, precum și rolul jucat de sistem și personalul sanitar.

Marta Pontnou Farré, stilist, consultant de imagine și scriitoare catalană, a reflectat asupra croiului din magazinele de îmbrăcăminte și a necorespondenței acesteia cu corpurile reale, atât de copii, cât și de adulți. Scriitoarea, speakeră și activistă afro-feministă și antirasistă, Desirée Bela-Lobede, a comentat rasismul care trece prin presiunea estetică și reprezentarea efectivă a trupurilor.

Cinta Tort Cartro, artistă și activistă, a făcut propuneri legate de combaterea presiunii estetice în sistemul de învățământ. Julia Ojuel Solsona, doctor în medicină, specialist în medicină de familie și comunitară, a avut un impact în extinderea luptei împotriva presiunii estetice și în domeniul sportului și al rețelelor sociale, precum și în domeniul educației și sănătății.

Berta García Lacht, creativă și actriță audiovizuală, a propus organizarea de formare de gen în toate sferele publice. Martina AiXuan Quiles Puig, studentă, și-a împărtășit experiențele din sistemul educațional în jurul presiunii estetice.

Întâlnirea a fost încheiată de Benedí, afirmând că „Planul de combatere a presiunii estetice este pentru toate femeile, pentru că toate am văzut la un moment sau altul că corpul nostru a fost nu ceea ce ne-au spus mass-media sau societatea ”.

Un plan de eradicare a presiunii estetice

Planul de combatere a presiunii estetice își propune să ofere un răspuns politic la violența canoanelor estetice care produc și perpetuează stereotipuri și discriminări de gen, rasiale și capacitare, pentru a eradica această violență. În plus, obiectivele sale includ și creșterea conștientizării sociale cu privire la impactul presiunii estetice asupra bunăstării fizice și emoționale de-a lungul ciclului de viață al oamenilor, în special al femeilor.

Pentru a realiza acest lucru, Planul propune proiectarea de măsuri dintr-o abordare cuprinzătoare și intersecțională în diferite domenii: prevenire, conștientizare și cercetare, inclusiv educație și sănătate, sancționarea și repararea prejudiciului cauzat de presiunea estetică. Se înființează o Comisie interdepartamentală pentru elaborarea și monitorizarea Planului.

Măsurile Planului de acțiuni pentru combaterea presiunii estetice sunt structurate în jurul a patru axe strategice, care sunt Publicitatea, Consumul și Alimentația; Retele sociale; Cultură și mass-media; și Sfera socială care include, printre altele, lumea muncii și a sportului.

Acțiuni în curs: investigarea unui lanț multinațional de îmbrăcăminte

În cadrul Planului de acțiune de combatere a presiune estetică, a fost deja lansată o primă acțiune: cercetarea împotriva unui lanț multinațional de modă care activează în Catalonia și are doar cele mai mici dimensiuni (XS/S). Detalii despre cercetare pot fi găsite aici.

Alte acțiuni care vor fi promovate, care vor fi definite în proiectarea Planului care se realizează cu participarea experților, entităților și, de asemenea, a sectoarelor implicate, vor fi acțiuni în legătură cu controlul mărimii, cum ar fi solicitarea către Agenția Catalană pentru Consum de a analiza aplicarea în practică a reglementării europene a mărimii în magazinele de îmbrăcăminte.

În cadrul programului Coeduca’t este planificată și includerea conținutului educațional asupra presiunii estetice și a efectelor acesteia asupra școlilor și institutelor; conceperea unei campanii de conștientizare a rețelelor sociale, adresată în special tinerilor, cu privire la utilizarea filtrelor și retușurile foto pe rețelele de socializare și în publicitate; și promovarea unor modificări de reglementare pentru a încorpora presiunea estetică în legislație, precum reforma Legii 17 / 206 egalitatea efectivă între femei și bărbați, să includă expres presiunea estetică și să întărească cadrul sancționator al Legii

Sursa: Experți în presiune estetică participă la elaborarea Planului de eradicare a acesteia