Parohia ortodoxă românească Sfântul Nicodim de la Tismana, din Getafe (Madrid) a organizat în 23 octombrie o prezentare a culturii și spiritualității românești cu titlul „Să-i cunoaștem pe prietenii noștri din România”.

Evenimentul a avut loc cu sprijinul Parohiei catolice Sfântul Pavel din Getafe și s-a desfășurat sub patronajul UNESCO Getafe.

Aproape 100 de invitați au asistat la conferința prezentată de două tinere românce, Aleandra și Andra, care, îmbrăcate în costume populare tradiționale, au vorbit, în limba spaniolă, despre valorile culturale și istorice ale României.

Cei prezenți au avut ocazia să asculte și o doină românească, interpretată de Emanoil Pica, dar și o cântare bisericească în limba spaniolă.

Preotul Cristian Deac a pregătit pentru această întâlnire o expoziție cu obiecte de arta bisericească și elemente de costume populare, dar și de artizanat.

Cei prezenți au admirat și standul de cărți bilingve, cu poeme și proză în limbile română și spaniolă, dar și obiectele aduse de românii din comunitate, unele dintre ele moștenite de sute de ani și transmise din generație în generație.

Au asistat la eveniment directorul general UNESCO, Alberto Guerrero Fernandez și vicepreședintele UNESCO Getafe, Álvaro Gómez García, precum și mai mulți reprezentanți ai consiliului local.

Toți invitații au gustat mâncarea pregătită cu această ocazie de mai multe familii de români din comunitate, care au oferit prietenilor spanioli un motiv în plus să se apropie de cultura și gastronomia românească.