Din 4 iulie 2010, in cadrul parohiei Sf. Nectarie Taumaturgul” din Coslada (Madrid) ? Spania functioneaza, cu binecuvantarea P.S. Timotei, Episcopul Spaniei si Portugaliei, Scoala catehetica parohiala „Cuvantul care zideste” ? pentru adulti. Prin aceasta forma catehetica se urmareste insusirea, de catre participanti, a cunostintelor elementare privind invatatura de credinta crestin-ortodoxa, educarea si corectarea comportamentului moral prin cunoasterea catehismului si deprinderea practicarii rugaciunii, a randuielilor si traditiilor specifice Bisericii Ortodoxe. Cursurile se sustin in fiecare duminica, dupa-amiaza, incepand cu orele 18.00.

In Duminica Samarinencei, 22 mai a.c., si in Duminica a VII a- a dupa Paste, 5 iunie a.c., a avut loc sustinerea, de catre cei 50 de cursanti, a celor doua evaluari finale, care au ca scop verificarea cunostintelor asimilate. Temele propuse pentru examinare au fost cele abordate in cadrul cursurilor, si anume: Sfintele Taine si ierurgiile, Sfanta Liturghie, Laudele Bisericii, Decalogul, Fericirile, Poruncile Bisericii, Rugaciunile esentiale ale vietii de zi cu zi a crestinului (la intrarea in biserica, la icoanele din biserica, inainte de impartasire, inainte de masa, dupa masa etc), persoane venerate de Biserica si obiecte de cult (Maica Domnului, ingerii, sfintii, sfintele moaste, crucea, icoanele) etc.

In urma evaluarilor, cea mai buna lucrare a fost a doamnei Gina Iordache, care va beneficia de un pelerinaj gratuit in Tara Sfanta, organizat de catre parohia noastra in aceasta toamna, in perioada 1-7 septembrie..

Scoala parohiala „Sfintii Martiri Brancoveni” pentru copii

Tot in cadrul parohiei „Sf. Nectarie Taumaturgul” din Coslada functioneaza, din martie 2009, Scoala parohiala „Sfintii Martiri Brancoveni”, care este frecventata in prezent de cei 30 de copii inscrisi. Cursurile scolii se tin in ziua de sambata a fiecarei saptamani, intre orele 17.30-19.00, si contin: 1. Notiuni elementare de catehism crestin-ortodox; 2. Limba si literatura romana; 3. Notiuni elementare de istoria romanilor.

Indatoririle scolii parohiale sunt urmatoarele: sa asigure suportul educational adecvat numarului de ore propus, sa asigure, in mod gratuit, prin intermediul parohiei, toate materialele pentru elevii ei, sa ofere premiile pe care le-a propus: 500 de euro pentru elevul cel mai bun (evaluarea acestuia insemnand: prezenta la orele de curs, modul de implicare in cadrul orelor de curs, prezenta la Sfanta Liturghie, conduita morala ireprosabila, rezultatul la evaluarea finala), iar pentru urmatorii trei, tabara gratuita pe perioada vacantei de vara.

Indatoririle parintilor si ale copiilor: sa inlesneasca copilului posibilitatea participarii la orele de curs, sa participe (copiii) la toate orele de curs, afara de motiv de boala sau cu invoire, sa sprijine efortul scolii in formarea morala si duhovniceasca a copilului, sa participe in mod regulat la Sfanta Liturghie, sa participe la activitatile parohiei legate de anumite evenimente comunitare. In afara orelor de curs, scoala realizeaza si activitati complementare: excursii, drumetii, vizionari de filme, jocuri etc.

Cursurile sunt tinute de dna preoteasa, prof. Gina Cimpoca, pentru modulul de catehism si limba romana, si de dra profesoara Oana Badea pentru modulul de istoria romanilor.        

In sambetele din 28 mai si, respectiv, 4 iunie 2011, a avut loc examenul de evaluare finala pentru toate disciplinele propuse.

 Sambata, 25 iunie a.c., a avut loc festivitatea de incheiere a cursurilor scolii. Anul acesta bursa de studiu de 500 de euro a fost impartita intre elevii Alexandru-Marian Mocanu si Ramona Surdu, care au obtinut aceeasi medie in urma examenului final de evaluare. Urmatorii cinci copii vor merge gratuit, pe cheltuiala parohiei, intr-o tabara in Spania.