Liderii zonei euro au pus in sfarsit mana de la mana si au stabilit cateva decizii clare in faza crizei care ameninta moneda unica. Intr-un context in care Grecia, Italia si chiar Spania continua sa se afle pe linia de ochire a pietelor financiare si cu englezii care vroiau sa iasa din Uniunea Europeana, zona euro era obligata sa adopte masuri clare si ferme.

Reuniunea de ieri de la Bruxelles a durat pana la 5 dimineata si a produs cateva solutii imediate care ar trebui sa revitalizeze increderea in moneda europeana. Liderii tarilor membre in zona euro au acceptat sa mareasca planul de salvare pana la 1000 de miliarde de euro, iar Spania ar trebui sa fie primul beneficiar al acestei mariri pentru ca datoria spaniola se afla pe lista de obiective a noului plan.

In acelasi timp a fost stabilit un plan de recapitalizare a bancilor, acestea fiind obligate sa asigure un plafon de 9% de capital real pana in iunie 2012. Principalele institutii financiare vizate sunt Santander si BBVA, care impreuna cu Bankia, CaixaBank si Banco Popular, trebuie sa faca rost de 26,161 de miliarde de euro. Necesitatea sistemului bancar spaniol reprezinta 25 % din tot planul de recapitalizare care presupune asigurarea unui capital de 106 miliarde de euro la nivel european. In ciuda situatiei aparent dificile, atat Santander cat si BBVA au precizat ca nu vor apela la fonduri publice si ca pot indeplini baremul de 9% fara probleme.

O alta masura importanta adoptata de zona euro a fost stergerea unei parti importante a datoriei Greciei, aproximativ 50%, fara de care, potrivit premierului Giorgios Papandreu: „Grecia s-ar fi prabusit”.