Cetățenii din Republica Moldova vor putea să călătorească fără vize în spațiul Schengen, conform unei propuneri legislative aprobate astăzi de Parlamentul European și agreate deja informal cu Consiliul.

Moldova este prima țară din Parteneriatul Estic care a îndeplinit toate cerințele pentru ridicarea vizelor, conform Planului de Acțiune pentru Liberalizarea Vizelor, informează biroul de presă al Parlamentului European.

Regulamentul privind vizele din 2001 conține lista statelor non-UE ai căror cetățeni au nevoie de vize pentru a călători în spațiul Schengen („lista negativă”) și a celor ai căror cetățeni nu au nevoie de vize („lista pozitivă”).

Revizuirea prezentă transferă Moldova de pe lista negativă pe lista pozitivă. Moldovenii care au pașapoarte biometrice (cu un cip care conține imaginea facială și amprentele deținătorului) vor putea călători în spațiul Schengen pentru perioade între 90 și 180 de zile.

„Astăzi este o zi importantă nu numai pentru politica de vize a UE în general, ci mai ales pentru Republica Moldova. Sunt fericită că Parlamentul a aprobat cu o majoritate atât de mare decizia de a ridica vizele pentru cetățenii Republicii Moldova”, a spus Tanja Fajon (S&D, SL).

„Regimul liber de vize este unul dintre cele mai concrete elemente din relația cu UE și una dintre măsurile concrete, importante pentru oameni, mai ales pentru tineri. Moldova deschide un nou capitol. Guvernul trebuie să își continue drumul european, iar eu salut eforturile viitoare care vor fi făcute în acest sens”, a adăugat ea.

După aprobarea Parlamentului, Consiliul ar urma să aprobe oficial regulamentul amendat, cel mai târziu în luna aprilie, după verificarea legală a textelor în toate limbile.”Regimul liberalizării vizelor pentru cetățenii moldoveni ar putea să fie aplicabil chiar înainte de vară”, a spus Fajon.

Cetățenii moldoveni beneficiază deja de un acord de facilitare a vizelor cu UE, în vigoare din ianuarie 2008 (a actualizare intrând în vigoare din iulie 2013). Conform datelor Comisiei Europene, numărul cererilor de viză de scurtă ședere în Schengen depuse de cetățenii moldoveni a rămas constant în ultimii trei ani (oscilând între 50 000 și 55 000). Mulți cetățeni moldoveni au deja pașaport românesc.

Moldova a ridicat vizele pentru cetățenii UE la 1 ianuarie 2007.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}