Spania si-a luat inima in dinti si a cerut ajutor european pentru salvarea bancilor. Decizia a fost aprobata sambata seara in cadrul reuniunii ministrilor de Finante din zona Euro.

Eurogrupul a acceptat sa acorde un imprumut de 100 de miliarde de euro pentru salvarea sistemului bancar spaniol.

Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos a spus ca fondurile vor fi gestionate de stat prin FROB (Fondul Public de Restructurare Bancara) si vor fi acordate bancilor spaniole cu probleme de finantare.

Una dintre acestea este Bankia, o institutie bancara creata prin fuzionarea a 7 case de economii regionale, care a anuntat recent ca are nevoie de 19 miliarde de euro. Problemele sistemului bancar spaniol au inceput in urma cu o luna cand Bankia a fost nationalizata dupa ce a cazut brusc la bursa.

Imprumutul acordat Spaniei este destinat in special consolidarii bancilor pentru ca acestea sa acorde din nou credite pentru recuperarea activitatii economice. Ministrul De Guindos a precizat in cadrul conferintei de presa, la finalul reuniunii Eurogrupului, ca bancile vor fi nevoite sa respecte anumite conditii. In acelasi timp, Eurogrupul va urmari evolutia „constantelor” economice ale Spaniei pentru respectarea deficitului.

Deocamdata, guvernul lui Mariano Rajoy a reusit sa obtina o salvare specifica pentru banci, dar nu se stie inca in ce fel va fi afectata Spania si prima sa de risc, incepand de luni cand se redeschid sesiunile la bursa.