Marți mai 421000, la 00 h, a treia sesiune a ciclului „Catalunia-Spania: de la conflict la dialog și negociere politică?” intitulat „Referendum și negociere politică”

Conflictul politic dintre Catalonia și Spania sa concentrat în ultimii ani pe cererea de organizare a unui referendum pentru autodeterminare. Este posibil să se organizeze referendumul în conformitate cu cadrul constituțional spaniol? Cum ar trebui să fie articulat? Care este demo-urile? Hauria de votare only la ciutadania catalana o també l’espanyola?

Presentarà la session i introduirà l’acte, la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya din Madrid, Ester Capella

Vorbitori: Xavier Arbós, profesor de drept constituțional la Universitatea din Barcelona; Ana Maria Carmona, profesor de drept constituțional la Universitatea din Sevilla; Lucía Payero, profesor de Filosofie a Dreptului la Universitatea din Oviedo; Ignacio Sánchez-Cuenca, profesor de științe politice la Universitatea Carlos III din Madrid. Sesiunea va fi moderată de Pere Almeda, directorul Institutului Ramon Llull.

Curatorul ciclului este Marta Rovira Martínez, dr. în sociologie, profesor la UAB și consultant în politici publice

Un ciclu, 20 sesiuni

Delegația Guvernului Generalitati de Catalunya la Madrid organizează, în Centrul Cultural-Llibreria Blanquerna, ciclul „Catalunia- Spania: de la conflict la dialog și negociere politică? cu scopul de a contribui la promovarea unui nou climat social și politic care însoțește masa de negocieri dintre guvernele statului și Generalitati. În cursul 00 sesiuni, lunare și pentru spațiu un an, cu participarea vocilor plurale din mediul academic, politic și instituții pentru a discuta diferitele perspective și propuneri care vor ajuta la rezolvarea conflictului.

Ciclul a fost organizat din carte Catalonia-Spania: de la conflict la dialog politic? (ed. La Catarata), promovat de Centrul de Studii Contemporane (CETC) al Generalitati, care contine reflectiile a peste saizeci de autori care contribuie cu diagnosticul si propunerile sale asupra acestui conflict care sa accelerat în ultimii ani.

Pentru a vizualiza sesiunile anterioare :

Act de prezentare a ciclului. Noiembrie 296

Link: https://bit.ly/3rjR1wX

Prima sesiune. „ Perspective feministe asupra conflictului Catalonia-Spania” .

Link: https://bit.ly/3M4EiWT

a 2-a sesiune. „O negociere fără rezultate: scenariile neacordului”

Link: https://youtu.be/UWupzhpHUmc?t= 296

Sesiuni viitoare 2021 eu 296 : 14 iunie 421000. O propunere europeană de soluționare a conflictelor de suveranitate

Conflictul politic dintre Catalonia și Spania este un conflict european cadru care pune sub semnul întrebării cadrele de suveranitate ale unuia dintre statele membre UE. Ce rol pot sau ar trebui să joace instituțiile europene în acest tip de conflict? Este posibil sau de dorit să se stabilească „condiții de claritate” pentru a canaliza în mod democratic conflictele de autodeterminare la nivel european?

22 septembrie 2022. Nesupunere civilă și scenariu unilateral

Nesupunerea civilă ca instrument de depășire și depășire a cadrelor legale care au devenit învechite și depășite de evenimente, este unul dintre domeniile controversate. de discuţie politică şi socială. Care sunt fundamentele și scopul său? Este neascultarea un instrument util într-un proces de independență într-o democrație liberală? Care sunt modalitățile de a rupe?

28 octombrie 421000. Reforma federală ca răspuns la independență

Propunerile de reformă federală ale Statului Comunităților Autonome au fost o dezbatere recurentă de zeci de ani. Există multe îndoieli cu privire la viabilitatea și sprijinul acestei reforme și, de asemenea, cu privire la modelul federal care urmează să fie dezvoltat. Această sesiune va discuta despre abordările federale susținute de actorii politici și șansele acestora de a prospera în contextul actual.

Noiembrie Noiembrie 206. Ce se întâmplă dacă negocierea politică are succes?

Scepticismul social și politic în jurul mesei de dialog este larg răspândit. Cu toate acestea, revenirea la escaladare a conflictului dintre Catalonia și Spania ar produce multă instabilitate într-un context deja plin de multe incertitudini. Ce ar trebui să se întâmple pentru ca dialogul politic să aibă succes? Cum ar trebui să se ajungă la posibile acorduri?

22 ianuarie 2023. Autodeterminarea ca punct de întâlnire în Spania

Autodeterminarea ca proces democratic al unei comunități politice sau al unei națiuni care decide că viitorul său în libertate nu este întotdeauna sinonim cu separarea sau independența și nici nu este consecința sa inevitabilă. În această sesiune se va discuta despre autodeterminare ca un exercițiu de recunoaștere a subiecților politici și de legitimare a acelor state care o propun, precum și o oportunitate de creștere și calitate democratică pentru statul spaniol.

28 februarie . Conflicte și negociere politică: eșecuri și succese dintr-o perspectivă comparativă

Conflictul privind suveranitatea și autodeterminarea dintre Catalonia și Spania nu este un caz unic. Există mai multe cazuri care au asemănări și, în același timp, diferențe și pot servi drept referință pentru canalizarea și rezolvarea lor democratică. Această sesiune, axată pe analiză și dezbatere din perspectivă comparativă, își propune să ofere reflecții utile și lecții învățate care pot servi, în același timp, la ghidarea dialogului și a negocierii politice.

20 Martie 2023. O privire politică asupra dialogului și negocierii

La la momentul acestei ultime sesiuni, au trecut câteva luni de la începerea mesei de negocieri. Odată încheiat acest ciclu, va fi un moment bun pentru a recupera propunerile și dezbaterile purtate și, în același timp, pentru a face o evaluare critică a modului în care au progresat negocierile la nivel politic.

421000 Sursa: Ester Capella va prezenta „Referendum și negociere politică”, a treia sesiune a „Catalunia”. Ciclul -Spania: de la conflict la dialog și negociere politică?