Espai Catalunya Europa găzduiește din această joi expoziția „Indestructibles”, care documentează poveștile personale ale lui 20 băieți și fete din 10 țări africane care cu capacitatea lor de depășire și putere revoltă împotriva destinului lor. Proiectul, realizat de jurnalistul Xavier Aldekoa și fotograful și realizatorul de documentar Alfons Rodríguez, este o privire asupra viitoarei generații a Africii, un continent în continuă evoluție.

„Indestructibles” este o colecție de 44 fotografii care povestesc viețile lui 11 băieți și fete din 10 țări africane care cu forța și vitalitatea lor luptă împotriva unui mediu de războaie , terorismul, sărăcia și malnutriția. Sunt Margaret și Joad din Uganda; Kandij, din Mali; Giovana, din Capul Verde; Hawaii, Gambia; Djibrine, din Ciad; Marceline, din Madagascar; José, din Mozambic; Gloire și Rodrigue din Republica Democrată Congo; Paulo, din Guineea-Bissau, și Jamila, din Etiopia.

Aceste povești personale sunt o călătorie prin Africa, un teritoriu tânăr, energic și dinamic, care în ultimii ani a făcut progrese semnificative în educație , creșterea economică, dezvoltarea energiei regenerabile sau mișcările feministe, printre altele.

Numărul femeilor analfabete, de exemplu, a crescut de la . % în anul 1970 în 11% din evenimente curente. Energia solară a transformat viețile a milioane de africani. Jumătate din continent (aproximativ 590 milioane de oameni) încă nu au acces la energie electrică, dar în ultimii cinci ani până la 23 milioane de africani au reușit să aibă energie solară. O cifră care se estimează că va atinge 250 milioane pe an 2020. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, 60% dintre africanii care se vor bucura de furnizarea de energie electrică în următorul deceniu vor face acest lucru din surse regenerabile.

În discursul său, delegatul Guvernului Cataloniei la Uniunea Europeană, Gorka Knörr, a subliniat importanța „Africii pentru Guvernul Catalonia. „Africa și oamenii săi sunt relevanți pentru Guvernul Cataloniei, nu numai datorită proximității sale geografice, ci mai ales pentru că avem proiecte și oportunități comune” , a remarcat el și a reamintit că 2020 Guvernul a adoptat Planul Africa. Executivul a finanțat recent proiecte în Senegal, Mozambic și Camerun în domeniul educației, abilitarea femeilor și lupta împotriva excluziunii sociale

Autorii proiectelor

Delegatul Guvernului la UE a ținut să sublinieze activitatea lui Xavier Aldekoa și Alfons Rodríguez, doi „profesioniști angajați care caută să descrie lumea așa cum este și să spună poveștile protagoniștilor ei anonimi dintr-o poziție de respect și pozitivitate”

Xavier Aldekoa și-a petrecut cea mai mare parte a carierei în Africa. În calitate de jurnalist, în ultimii douăzeci de ani a abordat multiple conflicte și probleme sociale în mai mult de patruzeci și cinci de țări africane. De mai bine de un deceniu a fost corespondent pentru La Vanguardia în Africa. Este autorul mai multor cărți pe continentul african, precum Oceanul Africa , Children of Nilul sau Indestructibil . „Indestructibles este un proiect despre viitorul continentului african, un continent tânăr în continuă evoluție; sunt războaie și mizerie, dar și multe povești pozitive și asta am încercat să spunem cu acest proiect”, a subliniat el.

Alfons Rodríguez a desfășurat proiecte în peste o sută de țări de pe cinci continente pentru mai mult de douăzeci și cinci de ani de carieră profesională. Lucrările sale au întotdeauna un puternic caracter social și includ cele două fețe ale lumii: frumusețea, speranța și bunătatea în fața cruzimii, ororii și descurajării. Munca sa a fost recunoscută cu mai multe premii și a fost publicată în mass-media din America, Africa, Europa și Asia. „Cu Indestructibles avem ocazia să cunoaștem și să auzim poveștile lui 23 și fetelor care se luptă în fiecare zi ”.

Proiectul „Indestructibles” a primit mai multe premii, cum ar fi Premiul Saliou Traoré acordat de Casa Africa și Agenția EFE, pentru extinderea raport publicat în National Geographic Magazine în mai multe țări. De asemenea, a fost finalist la True Story Awards și International Fetisov Journalism Awards.

Expoziția inaugurată astăzi poate fi vizitată până la următoarea . în iunie, la Espai Catalunya Europa al Delegației Guvernului la UE, la Bruxelles

Sursa: Espai Catalunya Europa găzduiește expoziția „Indestructibles”, o privire asupra viitoarei generații a Africii