În această întâlnire la nivel înalt, organizată de Organizația Ibero-Americană de Securitate Socială (OISS) cu sprijinul Agenției Spaniole pentru Internațional Cooperare pentru Dezvoltare (AECID), Escrivá a participat la panelul „Experiențe ale țărilor ibero-americane”, împreună cu miniștrii omologi din Costa Rica, El Salvador, Peru și Republica Dominicană și cu Secretarul de Stat pentru Securitate Socială din Portugalia.

În discursul său, ministrul spaniol a subliniat „necesitatea de a reduce inegalitatea cu politici bine concepute și de a oferi certitudine împotriva incertitudinii” în contextul actual al tensiunilor inflaționiste. În acest sens, el a explicat experiența Spaniei din ultimii ani în conceperea politicilor care au reușit să consolideze angajamentul social față de statul bunăstării: „Odată cu pandemia, am conspirat pentru a proteja veniturile și locurile de muncă cu măsuri precum ERTE, încetarea activității liber profesionist sau invaliditate temporară din cauza covidului, politici cu care întreaga societate a perceput beneficiile participării la economia formală, care acordă beneficii mai bune celor care au contribuit cel mai mult”.

Această protecție socială, adăugată la măsuri precum reforma muncii din 2021, ” a condus la înflorirea economiei și întărirea veniturilor fiscale și a contribuțiilor la asigurările sociale, ceea ce la rândul său permite să fie întreprinse noi politici de protecție, precum reevaluarea pensiilor conform IPC, cu care 10 Milioane de pensionari își vor vedea puterea de cumpărare pe deplin protejată. a fost astfel un cerc virtuos care întărește statul bunăstării”, a afirmat ministrul.

Experiența Spaniei Escrivá a evidențiat rolul Venitului Minim Vital (IMV) în consolidarea protecției sociale, o politică care a ajuns deja la peste . .000 gospodării și „în care continuăm să muncim pentru a ajunge toți cei care trebuie să-l atingă, generând stimulente pozitive care să faciliteze tranziția către economia formală”, precum stimulentul pentru ocuparea forței de muncă recent aprobat. Acest stimulent garantează beneficiarilor IMV care își găsesc de lucru -sau cresc numărul de ore lucrate, dacă aveau deja un loc de muncă- că venitul lor disponibil va crește.

Ministrul a subliniat faptul că importanța tehnologiei în implementarea de noi beneficii sau în îmbunătățirea celor existente, cu mecanisme precum încrucișarea datelor între instituții sau simplificarea procedurilor între administrații și cetățeni. „O bună parte a economiei este formată din IMM-uri și persoane care desfășoară activități independente, iar viața acestora trebuie să fie ușurată cu proceduri flexibile, prietenoase, care se pot face cu mobil… pentru ca complicațiile să nu împiedice accesul la beneficii.”

Escrivá a rezumat experiența „de succes” spaniolă, asigurând că se bazează pe „politici concrete, direcționate, care generează povești de succes care fac posibilă aprecierea beneficiilor de a fi parte a economiei formale. În același timp, trebuie să lucrați foarte empatic cu toată lumea, în special cu cei mai vulnerabili: trebuie să le facilitați accesul la politici de sprijin, iar pentru aceasta trebuie să perceapă beneficiile atât în beneficii și în management”.

Pe lângă participarea la Forum, care a fost deschis de președintele Republicii Columbia, Gustavo Petro, ministrul Incluziunii a susținut mai multe întâlniri bilaterale cu membri ai guvernului columbian în timpul șederii sale la Bogotá: sa întâlnit cu n ministrul de finanțe, José Antonio Ocampo; cu ministrul Muncii, Gloria Inés Ramírez Ríos; și cu ministrul Afacerilor Externe, Álvaro Leyva.

Ministrul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, José Luis Escrivá, în timpul participarea la I Forumul privind provocările formalizării muncii în Ibero-America, desfășurat la Bogotá (Colombia).

Sursa: Guvernul Spaniei – Escrivá: „Cercul virtuos care întărește statul bunăstării se bazează pe politici specifice de sprijinire a celor mai vulnerabili”2021