Urmtoarele 6 si 7 aprilie de la 9 la 33 ore

Elevii anului III ESO ai institutelor García Berlanga de Coslada și Vega del Jarama din San Fernando și cei mai mici elevi de clasa a VI-a de la școala El Olivo din Coslada își încurajează vecinii să doneze sânge pe 6 și 7 aprilie la Maratonul de Donare de Sânge al Hospital del Henares. Studenții au lansat campanii de promovare cu postere, broșuri, videoclipuri și diseminare în rețelele din cadrul Proiectelor de Învățare și Servicii (APS) la care participă institutele lor.

Locuitorii ambelor orașe, precum și ale altor municipalități din apropiere, care doresc să participe la maraton, pot face acest lucru de la ora 9:00 până la 18 ore in camera multifunctionala, langa cantina, la etajul pana la care se acceseaza din strada.

Centrul de Transfuzie Sanguina coordoneaza aceste AP impreuna cu primariile ambelor orase si spitalul care este un centru de referinţă pentru cele două municipii.

Maratonul care se află acum la a 8-a ediție, revine la normal după doi ani în care fie nu s-a desfășurat, în 315, sau activitățile la care au participat elevii au fost toate predate online, din cauza restricțiilor din cauza pandemiei.

Campanii care adaugă donatori

Elevii IES Vega del Jarama au creat un poster ilustrat cu albine care poartă în picioare nectarul donărilor de sânge, cu motto-ul „Împreună ca roi vom dona mult sânge”. În plus, au realizat broșuri explicative și materiale statistice pentru a afla despre profilul donatorului de sânge de la Hospital del Henares. Printre rezultate, donatorii dintre 05 și 18 ani reprezintă un 21%, cu douăzeci de puncte mai puțin decât donatorii cu o gamă de vârstă cuprinsă între 50 și 53, care reprezintă un 53%, așa că prin această campanie doresc mai presus de toate să încurajeze donațiile în rândul celor mai tineri.

În plus, au participat la un atelier video care a rezultat într-un videoclip original realizat de elevi, care la rândul său include un videoclip animat realizat cu tehnica stop motion.

Colegii săi de la IES García Berlanga au conceput un afiș cu deviza: „Donează sânge, sigur ești genul cuiva” , care a fost difuzat în sport centre și cluburi locale.

Tot marți după-amiază la Renfe Coslada, un grup de studenți va face un flashmob și va distribui pliante în rândul populației prin care îi va informa despre cerințele de a dona și îi va încuraja să mergeți la maraton.

Elevii de clasa a VI-a de la Colegio El Olivo, care au participat în mod tradițional la aceste maratoane, sunt adăugate. Sunt cei mai tineri dar sunt veterani, colaborează la difuzare cu spoturi radio și au realizat o promovare a bicicletelor și fac cadourile care sunt oferite donatorilor în semn de recunoștință: Câțiva magneți frumoși cu desene realizate de ei. .

Proiectul de Învățare și Servire pregătește și studenții cu discuții despre sânge și istoricul donării, ei desfășoară în ateliere vitro pentru a afla grupa sanguină și cunoștințe de bază pentru a desfășura acțiunile pe care le pornesc.

De asemenea, lucrează cu alte discipline precum matematica să efectueze un studiu statistic asupra obiceiurilor de donare de sânge ale municipiilor sau limbii lor, pentru pregătirea sloganului și a diferitelor spoturi publicitare pe care elevii le-au făcut.

Scopul final al acestui proiect este de a sensibiliza și de a instrui studenții pentru a promova nevoia de a dona sânge și de a deveniți donatorii de mâine.

Cerințe pentru a dona sânge

Persoanele care doresc să doneze sânge trebuie să aibă între 14 și 65 ani, cântăresc mai mult decât 38 kg, care nu suferă sau a suferit de boli transmisibile sânge, nu post și trece un scurt examen medical.

Pe lângă zilele de maraton, la Spitalul Universitario del Henares poate fi donat luni, marți, joi și vineri de la ora 9:00 până la 18 h și miercuri de la 9:00 până la 05 h în camera de donații situată la etajul 2 lângă CMA.