Sâmbătă aceasta, directorul Serviciilor Teritoriale din Girona al Departamentului de Egalitate și Feminisme, Marta Casacuberta Solà, a prezentat certificate unei duzini de cupluri de mentorat care au fost lansate în cadrul programului european Including EU. Aceasta este una dintre experiențele pilot ale proiectului, care se dezvoltă simultan în șase state membre ale Uniunii Europene și are ca scop dezvoltarea și schimbul de expertiză între administrațiile locale și locale în ceea ce privește incluziunea migranților și promovarea coeziunii sociale. „Recunoaștem angajamentul și participarea tinerilor în mentorat care, prin cunoștințe și ajutor reciproc, au construit o rețea alimentată de legături puternice și durabile care facilitează, pe de o parte, primirea și pe de altă parte. , ele fac posibilă ruperea tabuurilor asupra procesului de migrație” a subliniat Casacuberta.

În Spania, se realizează de către Organizația Internațională pentru Migrație, iar aceasta testul pilot este realizat de Direcția Generală de Migrație, Refugiu și Anti-Rasism a Departamentului de Egalitate și Feminism, în colaborare cu Direcția Generală de Îngrijire a Copilului și Adolescentului și Universitatea din Girona. Acest proiect este finanțat de Fondul Uniunii Europene pentru Azil, Migrație și Integrare.

În cazul Cataloniei, activitatea s-a concentrat pe îndrumarea fetelor tinere care au migrat ca minore fără nicio referință adultă și care au devenit recent adulte. , cu scopul de a le îmbunătăți oportunitățile de formare și angajare. . Mai exact, este vorba despre crearea și consolidarea rețelei sociale și de sprijin a acestor fete prin mentorat, pentru a promova incluziunea acestora. Această rețea ar trebui să le permită să cunoască oameni noi, să stabilească legături, să participe la activități sociale și să-și consolideze învățarea limbilor străine. În plus, trebuie să le ofere sprijin pentru trecerea la maturitate, ceea ce trebuie să conducă la o îmbunătățire a autonomiei lor. În același timp, procesele de mentorat servesc la combaterea și spargerea stereotipurilor care rămân prezente în societatea gazdă, chiar și în mentorii înșiși.

Procesele de mentorat au recunoscut acest lucru sâmbătă, au adăugat valoare pentru angajamentul lor de a încorpora strategii de prevenire a violenței bazate pe gen. În acest sens, pe lângă întâlnirile regulate dintre participanți și sprijinul Egalității și Feminismelor, a fost facilitată și o sesiune de instruire, la care au participat împreună atât mentorii, cât și mentorații. Sesiunea a constat într-un atelier în care au fost oferite instrumente pentru a face față situațiilor de violență bazată pe gen și în care a fost creat un spațiu sigur pentru împărtășirea experiențelor.

Tandemurile de mentorat au fost lansate anterior anul acesta și se va încheia, în formatul actual, în luna iunie. Atât mentorii, cât și fetele mentorate au dat până acum o evaluare foarte pozitivă a experienței.

Sursa: ) Egalitatea și feminismul întărește, prin proiectul Includ-EU, perspectiva de gen în mentoratul social al migranților