Ministrul Egalității și Feminismului, Tània Verge Mestre, a luat parte la Consiliul Instituțional împotriva Violenței de Gen de la Barcelona. „Cooperarea și coordonarea tuturor instituțiilor favorizează lupta împotriva violenței de gen, deoarece este o problemă de țară” , a împărtășit Verge. „Această activitate comună face posibilă realizarea de progrese în eradicarea violenței și în îmbunătățirea tuturor serviciilor” .

Acesta este primul reuniune a Consiliului Instituțional convocat la Barcelona încă de la existența Ministerului Egalității și Feminismului. În această întâlnire anuală, au fost discutate și principalele linii de activitate ale 2022, inclusiv abordarea violenței obstetricale, violenței sexuale și violenței instituționale, printre altele. În cadrul întâlnirii, Departamentul de Egalitate și Feminism a prezentat diferitele măsuri activate de Minister pentru abordarea și eliminarea violenței de gen. Angajamentul Ministerului Feminismului pentru combaterea violenței de gen este clar: o creștere a bugetului, crearea Secretariatului pentru Feminism și o conducere generală de specialitate.

Ședința mesei face parte din Comisia Națională pentru o Intervenție Coordonată împotriva Violenței de Gen (CNVM), care este desfășurată teritorial în mese și circuite instituționale, precum cel de la Barcelona, care este promovat și co-sponsorizat de Consiliul orașului Barcelona, ​​Consorțiul de Sănătate din Barcelona și Departamentul de Egalitate și Feminisme. CNVM coordonează și actualizează abordările violenței bazate pe gen dintr-o perspectivă feministă cu o abordare intersecțională, încorporând cele mai recente reglementări și paradigme.

Pionierii în eradicarea violenței instituționale

Virgin Minister a împărtășit munca de pionierat care a a fost inițiat de Departament pentru a aborda violența instituțională, recunoscută pentru prima dată în lege. „Toată violența are în comun violența instituțională: este violența generată de administrații după violențe. Avem obligația de a o eradica imediat și am început deja ”, a explicat Virgen.

„Din acest motiv, pentru prima dată în Stat și în Europa, am lansat un program de eradicare a violenței de gen în sfera instituțională, numit” Asigurarea Drepturilor’ ”, a continuat ministrul . „Construim instrumente, cu standarde și indicatori, care să ne permită depistarea și înregistrarea situațiilor de violență de gen care apar în sfera instituțională, de la sfera judiciară la poliție, și să acționăm împotriva acestora” , a continuat Fecioara.

Instrumentele create identifică vulnerabilități repetate, creează indicatori pentru detectarea acestora și încep calea pentru garantarea nerepetării. Din acest motiv, „se va asigura instruire tuturor profesioniștilor care activează în diferitele domenii, astfel încât aceștia să știe să identifice standardele de îngrijire a violenței de gen prin intermediul indicatorilor și să nu utilizeze violența instituțională” , a conchis Fecioara.

Avansarea către eradicarea violenței sexuale

Generalitati și Consiliul Local sunt angajate de a continua să lucreze în mod coordonat pe circuitul violenței sexuale în îngrijirea victimelor. În acest sens, a fost anunțat noul model de abordare a violenței sexuale pe care Departamentul de Egalitate și Feminism îl dezvoltă, pentru a lupta împotriva acestei violențe trăite de femei, adolescente și fete. Vrem să schimbăm accentul și să trecem la un model axat pe nevoile și drepturile femeilor. Așadar, coordonarea se va face cu toate Direcțiile și administrațiile (de la cadrul școlar, spații de agrement sau centre de muncă, până la toate protocoalele de sănătate, juridice, de asistență socială etc.).

În acest sens, Verge a subliniat că resursele SARA puse la dispoziție de către Consiliul Local legate de lupta împotriva violenței sexuale „se încadrează pe deplin în modelul de „adresare”. violența sexuală pe care o pregătim de la minister și pe care o vom prezenta în al doilea trimestru al 2022 ”.

Actualizarea Protocolului-cadru

Actualizarea a fost explicată și în cadrul ședinței, care Ministerul lucrează la Protocolul-cadru pentru o intervenție coordonată împotriva violenței de gen, în conformitate cu Legea 17 / 2020.

„Protocolul-cadru ghidează toate circuitele și serviciile”, a subliniat Montserrat Pineda Lorenzo, secretarul Feminismelor. Trebuia revizuit pentru că mai precis și a fost nevoie de acțiuni eficiente pentru combaterea tuturor formelor de violență și, în special, a violenței sexuale, în conformitate cu modelul de combatere a violenței sexuale.”

În legătură cu reînnoirea a Protocolului-cadru, abordarea violenței de gen este în curs de modificare, înțelegându-l ca o problemă socială care necesită acțiuni cuprinzătoare în toate domeniile pentru eradicarea acesteia. Femeile sunt agenți activi ai transformării, iar drepturile și vocea lor sunt cele care ar trebui să ghideze întregul sistem de prevenire și combatere a violenței bazate pe gen. Acest protocol va crea noi cadre în domenii cheie, cum ar fi lumea culturii sau protocolul de ghidare al universității.

Condamnarea unui feminicid la Barcelona

La mijlocul întâlnirii, toți participanții pe care îi au s-au adunat în Plaça Sant Jaume pentru a păstra un minut de reculegere pentru a condamna feminicidul de ieri din Barcelona. Ministerul Egalității și Feminismului a transmis condoleanțe familiei și mediului în care femeia ucisă, precum și tot sprijinul Consiliului Local în respingerea feminicidului.

„Este o zi de tristețe și furie, în care a trebuit să condamnăm un nou feminicid la Barcelona” , a împărtășit Verge. „Astăzi este clar că eradicarea violenței de gen este o problemă de țară și presupune întărirea coordonării și cooperării între administrații pe cât posibil, pentru a face posibil strigătul de #NiUnaMenys, ridicat de mișcarea feministă și că devenim a noastră, să fie o realitate ”. Ministerul a activat protocolul de acțiune împotriva feminicidului și a pus la dispoziția municipalității și a mediului în care femeia ucisă se află serviciile rețelei violențelor sexiste.

Acesta este al doilea feminicid al acestui 2022 și, din moment ce 2012, au avut loc un total de 103 feminicide în Catalonia. Verge a subliniat implementarea de noi măsuri de reparare în cadrul luptei împotriva violenței bazate pe gen, cum ar fi acoperirea costului înmormântării în caz de feminicid, care se aplică în situații precum feminicidul.

Resurse pentru violența de gen

Instituțiile ne reamintesc că toate femeile care sunt acestea sunt în situație de violență de gen au acces la serviciile rețelei specializate de Servicii de Intervenție Specializate (SIE).

În plus, toate femeile care consideră că se confruntă cu o situație de violență de gen au la dispoziție numărul de telefon 2012 900 206, un serviciu gratuit, confidențial și funcțional 17 ore pe zi, 365 din an. Puteți contacta acest serviciu și prin e-mail 900900120 @ gencat.cat. Puteți accesa alte servicii pentru femeile care suferă de violență de gen aici. Și în caz de urgență, poți apela și la 112, un telefon gratuit care nu lasă nicio urmă. Sursa: Egalitate și Feminisme prezintă diferitele măsuri activate pentru eradicarea violenței sexiste în Masa Instituțională cu Consiliul Municipal din Barcelona