Educația pentru mediu: cea mai puternică armă pentru a îmbunătăți orașul nostru

Educația pentru mediu: cea mai puternică armă pentru a îmbunătăți orașul nostru

Când s-a desfășurat la Belgrad Seminarul Internațional de Educație pentru Mediu în 1975, exista deja certitudinea relevanței pe care această pregătire ar avea-o în dezvoltarea mediului înconjurător a societății. Dar ar mai dura doisprezece ani pentru ca adjectivul sustenabil, atât de prezent în orice inițiativă de acest tip, să devină oficial. Acea întâlnire din vechea capitală iugoslavă nu a servit doar la stabilirea unor principii comune pentru păstrarea și îmbunătățirea mediului înconjurător, ci a dat naștere și la stabilirea zilei de 26 ianuarie în calendar ca Ziua Mondială a Educației pentru Mediu. De atunci, progresele și eșecurile în această materie au fost constante, dar ultimele decenii au marcat ferm calea importanței educației pentru mediu în viața noastră.

„Educația este cea mai puternică armă pentru a schimba lumea”

Această propoziție a lui Nelson Mandela constituie o declarație de principii.

Astfel, educația pentru mediu se conturează ca o disciplină esențială pentru dezvoltarea durabilă, iar atât prezentul, cât și viitorul trec prin integrarea acestui concept în modul nostru de viață. În acest sens, Primăria Madrid dispune de un Departament de Educație pentru Mediu, integrat în Direcția Generală pentru Sustenabilitatea și Controlul Mediului (Zona guvernamentală pentru Mediu și Mobilitate), care dezvoltă diverse programe pentru a crea conștientizarea mediului și a încuraja obiceiuri sănătoase și durabile în rândul populației. intreaga populatie. Alte direcții generale precum Parcul Tehnologic Valdemingómez și Serviciile de Curățare și Deșeuri desfășoară, de asemenea, acțiuni în același sens.

Activitate educațională de mediu cu copiii din Consiliul Municipal Madrid
Activitate educațională de mediu cu copiii din Consiliul Municipal Madrid

Programul Educate Today pentru un Madrid mai durabil

Este un program de educație pentru mediu destinat centrelor educaționale din municipiul Madrid care predau în oricare dintre ciclurile de învățământ până la liceu, precum și cicluri de formare și educație de bază în centre de educație specială. Obiectivul este clar, promovarea activităților și bunelor practici de mediu și sociale pentru, printre altele, îmbunătățirea managementului de mediu al centrelor de învățământ și, mai ales, aplicarea acestora pe trei piloni fundamentali: integrarea educației pentru mediu în programa școlară, încurajează participarea întregii comunități școlare și promovează relația dintre centrele în sine și cartierele lor. În acest fel, se ajunge la întreaga populație de la bază, care este școala.

În prezent, programul lucrează pe trei module: consum și resurse naturale, spațiu public și intervenție în mediul școlar și mobilitate STARS. Primele două module sunt axate pe un consum mai responsabil și durabil în centre și pe reducerea amprentei de carbon și efectele negative pe care le are asupra sănătății și mediului. Modulul de consum urmărește schimbarea obiceiurilor comunității educaționale în ceea ce privește utilizarea energiei, apei, alimentelor etc. Modulul spațiu public și intervenție în mediul școlar este vital în perceperea și vizibilitatea impactului asupra mediului în zona celor mai mici și tineri. Obiectivul său este naturalizarea spațiilor comune, precum terase și terenuri de sport, cu elemente reciclate sau refolosite, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, acestea sunt decorate cu motive naturale, ca în cazul teraselor grădinițelor și școlilor. De asemenea, se lucrează la accesele și mediile către școlile cu emisii scăzute, unde prezența vehiculelor private este mai mică, iar comunitatea școlară se simte mai în siguranță și mai protejată de mediu.

STARS este un proiect deja consolidat de promovare a mobilității active și durabile în deplasările zilnice la centrul educațional. Cu aceasta, este posibil să îmbunătățim stilul de viață și un oraș mai locuibil și mai sănătos. Și ce modalitate mai bună de a învăța decât folosind metodologia „de la persoană la persoană” (P2P), învățarea de la egal la egal pentru a împărtăși experiențe.

Programe de grădină

Programul Grădini Comunitare Urbane este unul dintre programele care contribuie cu cele mai multe cunoștințe de mediu cetățenilor deoarece în ultimii zece ani a țesut o rețea în tot orașul: parcuri, grădini, școli și centre municipale de tot felul (senior, sport și juvenile). ). Nu este vorba doar de suprafețe restrânse care au naturalizat spații nefolosite sau puțin utilizate, ceea ce este deja o acțiune educațională pentru mediu, ci de aportul bogat generat de relațiile umane dintre participanți și de natura sa terapeutică atât de favorabilă bunăstării oamenilor. Beneficiile de mediu sunt obținute prin cunoaștere, simțirea pulsului anotimpurilor, promovarea producției agroecologice și a rezultatelor ei bogate sub formă de produse sezoniere și locale care educă în obiceiuri alimentare durabile și sănătoase și compostare comunitară pentru returnarea pământului a ceea ce a produs la timpul.

Dacă relațiile umane și ajungerea la înțelegeri sunt importante pentru funcționarea optimă a acestor locuri de cultură, mai importantă este sămânța educațională pe care o transmite programul Grădini Școlare Durabile. Acum sunt în funcțiune 221 de săli de clasă de natură la scară mică, sunt livezi minime producând educație ecologică pentru viitor pentru o populație care va crește cu obiceiuri și valori de mediu bazate pe experiență și participare în echipă. O sămânță de cunoaștere care va germina în moduri mai bune de a face lucrurile și în luarea deciziilor care sunt mai responsabile și mai respectuoase față de mediul înconjurător. Decizii înțelepte care vor servi și ca exemplu, fără îndoială, pentru mediul, familia și prietenii elevului.

Proiectul Food Wave

Există multe moduri de a înțelege educația pentru mediu și uneori cel mai ușor și mai didactic mod de a interacționa cu ea este să începem cu sine, cu obiceiurile și modelele noastre de viață. Proiectul European Food Wave se adresează tinerilor europeni, astfel încât aceștia să înțeleagă relația puternică dintre alimente și schimbările climatice. Atât producția de alimente, cât și consumul sunt surse de CO₂ de îngrijorare în întreaga lume. De aceea, acțiunile promovează educația în patru piloni de bază: consumul de alimente locale, căutarea articolelor de sezon, reducerea supraambalajului sau reducerea plasticului și utilizarea resturilor cu reducerea risipei alimentare. Vă puteți juca cu acest instrument digital pentru a afla amprenta de carbon a alimentelor de zi cu zi: ByeByeCO₂

Habitat Madrid

Programul Habitat Madrid este vedeta activităților de educație ecologică datorită transversalității și universului său, destinat tuturor vârstelor, publicului, și cu o ofertă de peste o mie de activități gratuite pe an, cu reînnoiri trimestriale în funcție de anotimpuri. A împlinit două decenii și arată cea mai prietenoasă față a orașului cu plimbări și itinerarii pe jos sau cu bicicleta prin parcuri și grădini pentru a cunoaște -și a te bucura- de fauna sălbatică, botanica urbană sau istoria celor mai vechi spații verzi din capitală. Informare, conștientizare, diseminare și conservare, cele patru axe pe care este pilotat acest program de activități de mediu, care își desfășoară activitățile în tot orașul și în centrele de educație și informare pentru mediu.

Nu lăsa să ți se întâmple

În continuare, vă oferim un tur al activităților programate în preajma Zilei Educației pentru Mediu:

26 ianuarie: Atelier de compostare la CIEA El Huerto del Retiro pentru a afla despre procesele de reciclare a materiei organice și a o transforma în îngrășământ.

Vizita la Creșa Estufas del Retiro oferă instrucțiuni despre valoarea istorică și artistică a acestor unități din secolul al XIX-lea, în care sunt descoperite vechile sisteme de producție a plantelor și utilizarea lor actuală.

27 ianuarie: Atelier de gradina ecologica in sezonul de iarna. În lunile reci, grădina necesită mai puțină atenție și întreținere, dar știți ce se recoltează, se seamănă și se plantează în acest moment? Vino să afli!

Și da este vorba de a învăța de la natură, de a fi conștienți de detaliile ei, de frumusețea ei și mai ales de ceea ce ne oferă, activitatea online.Inițiere în fotografie în natură”destinat unui public peste 12 ani, este modalitatea ideală de a intra în contact cu mediul înconjurător.

Te-ai oprit vreodată să te gândești unde ajung șervețelele de curățare pe care le folosești în fiecare zi? CIEA Casa de Campo oferă webinarul ‘Căpcăunul canalizării: impactul șervețelelorîn colaborare cu Platforma Ríos Limpios, unde vor explica daunele pe care le fac naturii.

28 ianuarie: La CIEA Dehesa de la Villa vă așteaptă I Conferința de Educație pentru Mediu cu intervenții interesante ale experților și ale diverselor organizații care vor aborda, printre alte subiecte, noul Plan de Acțiune pentru Educație pentru Sustenabilitate (PAEAS), conștientizarea pentru uzul public al parcuri, precum și perspectiva educației ecologice din partea entităților non-profit.

CIEA Casa de Campo propune o activitate de inițiere în știința cetățenească (programul de monitorizare a păsărilor SACÍN). Voluntarii de mediu (cu un nivel mediu de cunoștințe în identificarea păsărilor) în colaborare cu SEO BirdLife, vor face un recensământ al celor mai întâlnite păsări iernante în mediile urbane.

29 ianuarie: Centrul de Informare Culturală și de Mediu Maris Stella a programat un traseu ghidat care va traversa mari zone verzi de pe malul Manzanares, vizitând diferite facilități de mediu.

Toate detaliile programării, cu datele și locurile unde se vor desfășura activitățile, le găsiți în Agenda Habitat pentru activități de mediu pentru iarna 2023.

Sursa: Educația pentru mediu: cea mai puternică armă pentru a îmbunătăți orașul nostru

Despre autor

Redacția

Românul din Spania este o publicație românească independentă care a apărut în 2009. Este un proiect susținut de un colectiv de jurnaliști profesioniști și informează despre viața românilor din Spania. Dacă ai o informație de interes public contactează redacția

Publicitate

Publicitate

Hotnews.ro

Români în Madrid

Români în Madrid

Grupul românilor din Madrid pe Facebook

Contact

Contact Publicitate Banner Romanul.eu