Mai multe periodice locale și naționale au preluat rezultatele analizei pe care Financial Times a dedicat-o economiei valenciene. Potrivit prestigiosului ziar american, economia valenciană s-a centrat exagerat de mult pe construcții, agricultură (citrice) și industrie (auto), ceea ce reprezintă „vechea economie”.

Pentru acest motiv se pare criza este resimțită mai cu duritate în această zonă. Un om de afaceri valencian povestește că acum câțiva ani era o problemă pentru un costructor să găsească forță de muncă pentru a putea satisface piața imobiliară generată de locuințele de rezidență de vacanță și de cumpărătorii din nordul Europei care veneau în căutarea verilor spaniole. Când această piață fost saturată și diminuată de criză, mecanismul economic care o structura a devenit o problemă ce poate bloca economia regională.

Paradoxal este că această economie care până de curând îi asigura Valenciei o creștere peste media națională, acum îi provoacă o cădere peste media națională. Printre măsurile recomandate pentru viitor sunt: îmbunătățirea sistemului educativ, reforma pieței de muncă și a sistemului de strângere a impozitelor, dezvoltarea unei industrii sănătoase a construcțiilor și a altor industrii mai avansate tehnologic. Se avertizează și că schimbarea unui model economic nu se face peste noapte, iar efectele pozitive pot întârzia să apară.