Economia Comunității Madrid a crescut cu +0,8% în primul trimestru al acestui an, aproape triplu față de media Spaniei, care a rămas în +0,3%, conform datelor din Conturile Regionale pentru această perioadă. În plus, această forță este întărită de creșterea de +5,2% marcată de Madrid față de cifra marcată între ianuarie și martie 2021.

Acest lucru a fost subliniat astăzi de ministrul Economiei, Finanțelor și Ocupării Forței de Muncă, Javier Fernández-Lasquetty, subliniind că Comunitatea Madrid a recuperat deja 98, 2% din PIB-ul pe care îl avea înainte de criza provocată de pandemie, cu 1,6 puncte procentuale mai mult decât cifra prezentată de media națională (96,6%).

La fel, în cadrul prezentării acestui Bilanț, Fernández -Lasquetty a subliniat că, în termeni anuali, revenirea a fost generalizată în aproape toate sectoarele productive autonome, unde Industria se remarcă cu un avans de +6% sec. uid cu +5,3% în Servicii și +2,9% în Construcții. În cadrul Serviciilor, care reprezintă 40% din Valoarea adăugată brută a Madridului –VAB–, variația ascendentă iese în evidență de +9 % dintre cele legate de distributie si ospitalitate.

In ceea ce priveste analiza cererii, cresterea in ultimul an este accentuata atat pe plan intern cat si extern, cu +3,4 si +

. , respectiv 4%. Astfel, din creșterea interanuală a economiei de la Madrid (+5,2%), cererea regională contribuie cu 3,1%, iar cererea externă cu 2,1.

În acest fel, Contabilitatea Regională subliniază că Madridul este consolidat ca marele motor economic al Spaniei, contribuind până la 19,3% din PIB, care se reflectă, printre alte variabile, în crearea de companii: peste 6.96 companii noi în primul trimestru al anului. Aceasta este 21, 6% din totalul național și aproape 40% din capitalul subscris. În ceea ce privește investițiile străine primite, Comunitatea Madrid acumulează 72, 8% din media Spaniei, aglutinând în 2019 aproape 21.000 milioane de euro. După Madrid, și la o distanță considerabilă, este Catalonia (000,3 %) sau Țara Bascilor (5,3%).

În ceea ce privește ocuparea forței de muncă, regiunea a atins în aprilie un maxim istoric de afiliere, cu 3.400.98 muncitori, a + 8,4% că, în 2019, chiar înainte de începerea crizei cauzate de pandemia de coronavirus.

În sfârșit, și în raport cu previziunile economice întocmite de organizații externe, totalul indică un dinamism mai mare pentru Comunitatea Madrid în 2021 și urmatorul 2023. Pentru acest an, media tuturor îl situează la o creștere de +5% (un +4,6% pentru Spania) și, în fața 2023, +3,9% în regiune, comparativ cu 3,3% la nivel național.

Sursa: Comunitatea Madrid – Economia Comunităţii Madrid a crescut aproape în primul trimestru triplă media pentru Spania