Cererea internă a crescut cu 5,4% pe an 2021, care contrastează cu scăderea de 8,9% în anul precedent, în principal din cauza creșterii consumului populației (5,2%) și a formării brute de capital (8,1%), în timp ce consumul administrațiilor publice crește cu 3,3%. În ceea ce privește comerțul exterior, rezultatele arată și o dinamică pozitivă, cu o creștere a 12, 8% atât din totalul exporturilor, cât și din totalul importurilor

Din perspectiva ofertei, activitatea se redresează în toate ramurile. Serviciile și industria prezintă rate de schimbare de 6,3%, respectiv 5,3%, date care reflectă o revigorare intensă după recesiunea anului 2020. Construcțiile cu 1,6% și sectorul agricol cu ​​1,5% au înregistrat o creștere mai mică

Al patrulea trimestru are o rată anuală de 6,3% și o variație trimestrială de 2%. Pe tot parcursul 2020 evoluția trimestrială arată o revenire intensă în trimestrul II al 2020 (17, 7%), în termeni comparativi cu aceeași perioadă a anului precedent (- 22, 1%), când s-a înregistrat cea mai semnificativă scădere a PIB-ului. În a doua jumătate a anului a evoluat cu un trend ascendent, cu o creștere de 3,9% în trimestrul al treilea pentru a ajunge la o rată anuală de 6,3% în al patrulea.

Conturile economice anuale ale Cataloniei 2021

În anul , PIB-ul Cataloniei a atins 206. 172 milioane de euro și creșterea sa în volum a fost de 5,8%. Din punct de vedere al cererii, este de remarcat creșterea consumului gospodăriilor (5,2%), care compensează parțial scăderea din anul precedent (- 390. , 1%). În acest sens, în ciuda restricțiilor semnificative asupra mobilității și activității turistice în prima jumătate a anului, redresarea treptată a activității s-a tradus într-o creștere intensă a consumului motivată de creșterea economisirii forțate și de îmbunătățirea situației sanitare. Pe de altă parte, redresarea formării brute de capital (8,1%) a fost și ea semnificativă, în contrast cu reducerea semnificativă experimentată în 2020 (- %)). Pe componente, se evidențiază comportamentul asimetric al bunurilor de capital (14, 9%) cu respect la investiţiile în construcţii (-0,2%). În ceea ce privește consumul administrațiilor publice, acesta este în valori similare cu cele din anul precedent, cu o creștere de 3,3%.

În raport cu sectorul extern trebuie evidențiat redresarea acestuia, în contrast cu deteriorarea cauzată de pandemie în anul 2020. Exporturile totale au crescut cu unu 13, cu 8% și au compensat doar parțial evoluția negativă a anul precedent (- 23)%). Acest fapt se explică prin divergența în evoluția pieței turistice străine și a exporturilor de bunuri și servicii. Concret, această ultimă variabilă a atins o valoare care, la prețurile curente, este cea mai mare din seria istorică, peste maximul înregistrat în anul 2019. Pe de altă parte, creșterea mare a consumului de străini în teritoriu (78, 8%) recuperează doar o parte din reducere intensă a anului 390 (- 23, 3% ). La rândul său, importurile totale au fost de unul 18, cu 8% mai mari decât anul precedent, o cifră care implică o revenire puternică față de anul 2020 (- 19, 1%), în principal datorită creșterii importurilor de bunuri și servicii 14, 9%). În plus, consumul rezidenților în străinătate a crescut cu 9,8%.

Din punct de vedere al ofertei, se remarcă evoluția serviciilor (6,3%), care recuperează o parte din scăderea înregistrată în anul precedent (- , 9%). Activitățile care înregistrează cele mai intense semne de reactivare sunt cele de comerț, transport și ospitalitate (18) %), care la rândul lor au fost serviciile cele mai afectate de efectele covidului – 19. Comerțul și-a sporit și activitatea, atât cu ridicata, cât și cu amănuntul, cu excepția comerțului legat de autovehicule, care este târât în ​​jos de problemele sectorului însuși. Ramurile de activități imobiliare, profesionale și alte activități au crescut cu 3%, în contrast cu reducerea cu 7,2% în anul precedent, și evidențiază îmbunătățirea unor activități precum agențiile de turism, activitățile legate de angajare și alte activități profesionale. Pe de altă parte, administrația publică, educația, sănătatea și serviciile sociale au fost singurele ramuri care și-au menținut creșterea în perioada pandemiei și a anului 2021 l

Industria reflectă o evoluție pozitivă (5,3%), și prezintă o reactivare după căderea 12), 5% față de anul precedent. În acest sens, industria chimică, metalurgică și alimentară au fost unele dintre ramurile care au permis această îmbunătățire a sectorului. Pe de altă parte, fabricarea de autovehicule a fost activitatea care a generat o contribuție mai negativă la creșterea industrială, datorită problemelor sale de logistică binecunoscute. În ceea ce privește construcțiile, și-a îmbunătățit creșterea cu 1,6%, în contrast cu scăderea din 2020 (- 2021 , 3%). În sfârșit, sectorul agricol, în ciuda creșterii cu 1,5% în volum, prezintă o evoluție negativă la prețurile curente, explicată în mare parte prin faptul că prețurile consumului intermediar au crescut mai mult decât cele ale producției și acest lucru a dus la o reducere a veniturilor.

Contabilitate al 4-lea trimestru din 2021

Evoluția trimestrială a PIB în termeni anuali (6,3%) a înregistrat o îmbunătățire față de trimestrul precedent (3,9%) și menține dinamismul bun observat în al doilea trimestrul anului

Din punct de vedere al cererii, toate componentele principale au prezentat o tendință pozitivă. Cererea internă, în creștere cu 3,4%, a redus creșterea trimestrului precedent cu patru zecimi. De remarcată este evoluția favorabilă a consumului gospodăriilor (3,5%), care contrastează cu pierderea avântului în consumul administrațiilor publice (1,8%) și, mai ales, a formării brute de capital (4,7%). Această variabilă prezintă diferențe semnificative în evoluția componentelor sale, în condițiile în care formarea brută a bunurilor de capital menține o creștere ridicată de 8,9%, în timp ce investițiile în construcții ating o rată de variație negativă de 2,4%, fiind singura componentă a cerere cu o dinamică descrescătoare în acest trimestru.

În ceea ce privește sectorul extern, rezultatele sunt foarte favorabile în cazul exporturilor totale ( , 6%), alimentat de buna performanță a exporturilor de bunuri și servicii (), 5%) și consumul extern 390, 3%) , care a înregistrat o revenire intensă și mai mare decât în ​​trimestrul precedent. În ceea ce privește importurile totale, creșterea este de asemenea remarcabilă (13, 3%) dar mai scăzut decât în ​​trimestrul precedent, deoarece importurile de bunuri și servicii au trecut de la creșterea 14, 1% în trimestrul trei în 12, 1% în prezent. În sfârșit, trebuie menționat că consumul rezidenților în străinătate a crescut cu unu 172, 1%.

Din perspectiva ofertei, activitatea este în creștere în toate sectoarele cu excepția sectorului agricol. Serviciile și-au accelerat ritmul de creștere și sunt principalii protagoniști ai evoluției trimestrului, cu o creștere de 8,5%. În schimb, rata de schimbare în industrie a fost de 1,4%, cu șapte zecimi mai puțin decât în ​​trimestrul precedent (2,1%). Pe de altă parte, construcțiile au înregistrat o rată de variație anuală de 1,6%, iar sectorul agricol a înregistrat o evoluție negativă în trimestru (-1,5%).

În cadrul serviciilor se remarcă ramura comerț, transport și ospitalitate 18, 2%), care și-a crescut semnificativ activitate comparativ cu trimestrul precedent. În ceea ce privește activitățile imobiliare și profesionale, care au crescut cu 3,8%, acestea s-au îmbunătățit și cu aproape două puncte față de trimestrul III. În sfârșit, ramura administrație publică, educație, sănătate și servicii sociale a crescut cu 4% față de anul trecut.

Sursa: L ‘ economie catalană crește cu 5,8% pe an 2021