Poliţia spaniolă a reţinut 12 români care sunt acuzaţi că înşelau prin anunţuri false pe internet persoane din diferite ţări, interesate să cumpere maşini.

Prejudiciul produs de reţeaua care funcţiona din Spania ajunge la 300 de mii de euro, iar împreună cu cei 12 români au mai fost reţinuţi 2 nigerieni, 4 spanioli şi un columbian.

Membrii reţelei publicau anunţuri atrăgătoare de vânzări auto pe o pagină web specializată din Cehia şi convingeau cumpărătorii să transfere banii în conturi bancare din Spania . După ce se făcea transferul, „vânzătorii” dispăreau fără urmă, după cum precizează Poliţia spaniolă într-un comunicat de presă despre această operaţiune.

Prin această metodă, românii şi ceilalţi acuzaţi au reuşit să înşele mai multe persoane din Polonia, Republica Cehă, Marea Britanie, Belgia, Slovacia şi SUA, iar paguba produsă ajunge la 300 de mii de euro. Cei 17 membri ai reţelei sunt acuzaţi şi de falsificări de documente şi de operaţiuni de spălare de bani.

Ancheta a început anul trecut când un român a fost depistat falsificând o serie de documente, iar poliţia a descoperit că acesta avea legături cu un grup care se ocupa cu înşelăciuni comise prin intermediul internetului.

Motivul pe care-l foloseau membrii reţelei pentru a oferi maşini la un preţ bun pe o cunoscută pagină web din Cehia era că presupusul proprietar trebuia să plece din ţara respectivă şi era grăbit să vândă.

O parte dintre membrii reţelei, potrivit Poliţiei din Spania , se ocupau cu deschiderea de conturi la diverse bănci în care păstrau sume modice, iar la un moment dat către aceste conturi se făceau transferuri internaţionale importante. Sumele erau retrase imediat.

Poliţia a reţinut 17 persoane şi a acuzat încă 2 în stare de libertate, după ce a realizat 5 percheziţii în Madrid, Fuenlabrada, Arganda del Rey şi San Sebastian de los Reyes. Au fost confiscate mai multe calculatoare, documente bancare şi suma totală de 13 mii de euro. Operaţiunea s-a derulat şi cu sprijinul Poliţiei Române. {loadposition publi-in-article}