Secretarul pentru Locuințe și Incluziune Socială, Carles Sala, a participat la Girona la o Conferință pentru a explica funcționarea Fondurilor Next Generation pentru reabilitarea clădirilor de locuințe, pentru profesioniștii implicați în sector. La zi au participat asociațiile profesionale (de arhitectură, arhitectură tehnică și administratori de moșii) care vor acționa ca mediatori și prescriptori în gestionarea subvențiilor. În numele Agenției Catalane pentru Locuințe, directorul pentru calitatea și reabilitarea clădirilor de locuințe, Jordi Sanuy, a explicat detaliile cererilor de granturi.

Sala, în discursul său, a subliniat importanța momentului trăim în termeni de reabilitare, ca schimbare de paradigmă, care va permite reabilitarea cu criterii de accesibilitate și sustenabilitate și care are colaborarea esențială publică.privată. El a subliniat că asociațiile profesionale sunt cele care trebuie să ajute la stimularea cetățenilor să se reabilească și să profite de marea oportunitate reprezentată de 480 milioane de granturi, de care este nevoie.adăugați finanțarea obţinut pentru partea nesubvenţionată prin semnarea de acorduri cu 10 instituţii financiare.

Secretarul Habitatge a subliniat că ” dincolo de reevaluarea pe care o presupune pentru cetățeni reabilitarea tradițională a locuințelor, aceste tipuri de reabilitare înseamnă o scădere a consumului, pe lângă faptul că sunt subvenții eliberate de povara fiscală” . Sala și-a încheiat discursul reiterând dorința ca Fondurile să servească la crearea unui nou model de reabilitare care să genereze entuziasm și efect de domino în ceea ce privește reabilitarea energetică, întrucât momentul oferă mari oportunități.

. Sursa: Drets Socials prezintă la Girona programele de reabilitare a locuințelor din Fondurile Europene, într-o zi comună cu profesioniștii școlilor