„Planul Național de Recuperare și Reziliență oferă posibilitatea implementării unor transformări care vin de jos, adică studiate, proiectate și implementate de cei care apoi își vor trăi toată viața. în aceste orașe transformate. În acest sens, PNRR este o oportunitate cu adevărat extraordinară”. Prim-ministrul Mario Draghi a vorbit cu aceste cuvinte la Florența, la sala Zubin Mehta a Teatrului del Maggio Musicale Fiorentino, pentru a sublinia modul în care fondurile europene reprezintă „o oportunitate istorică de a aborda probleme care au rămas nerezolvate de decenii, precum lipsa infrastructurilor. sau inegalități generaționale și de gen”.

Premierul a subliniat cum, pentru a avea succes, PNRR trebuie implementat în strânsă legătură cu asociațiile și autoritățile locale „Pentru că nu există o rețetă unică. – a remarcat el – pentru întreaga țară, dar trebuie să ne adaptăm nevoilor și caracteristicilor fiecărui teritoriu”. Draghi a intrat apoi în meritele măsurilor planificate pentru Florența cu scopul de a-și consolida proiecția internațională și de a îmbunătăți serviciile pentru populație. „Împreună cu autoritățile locale – a spus președintele – intervenim pentru a spori mobilitatea, aspect crucial pentru cetățeni, afaceri și turism. Angajăm aproximativ 400 milioane de euro pentru a finaliza sistemul de tramvai din Florența, care asigură o conexiune directă la gara. Întărirea transportului urban servește și la conservarea centrului istoric, la promovarea unei mai bune conviețuiri între rezidenți și turiști”.

Prim-ministrul a trecut apoi în revistă măsurile de regenerare urbană preconizate pentru capitala toscane: „Vrem să punem în valoare parcurile istorice, să protejăm mediul și peisajul, aspect fundamental al frumuseții orașul. În cartierul istoric Campo di Marte, reamenajăm stadionul Artemio Franchi. La acest proiect se adaugă lucrările care implică complexul școlar Ghiberti – școala Niccolini – instalația sportivă Legnaia și proiecte privind calitatea vieții. Guvernul intenționează să ofere tot sprijinul necesar Regiunilor, Municipiilor și autorităților locale, să simplifice procedurile de intervenții și să coordoneze mai bine implementarea acestora”.

Sursa: Draghi: „Mulțumită PNRR-ului transformările sunt de jos”