Două expoziţii de excepţie au loc în Madrid în această perioadă, datorită muzeului elveţian Kunstmuseum, din Basel, care a intrat în faza renovărilor şi a cedat o parte din lucrările de artă.

Astfel, începând din 18 martie şi până în 14 septembrie, Muzeul Prado şi Muzeul Reina Sofia găzduiesc 170 de capodopere, multe dintre ele nevăzute niciodată în Spania, aduse în condiţii speciale din Elveţia pentru publicul de aici.

La Prado, cel care a fost directorul acestui muzeu în perioada Războiului Civil, Pablo Picasso (1881-1973), se întoarce cu 10 lucrări fundamentale, care reprezintă o trecere prin cariera sa, prin etapele albstră, roz, cubistă şi neo-clasică, dar şi cea a maturităţii sale artistice.

La muzeul Reina Sofia au fost aduse cele lucrări de pictură şi sculptură care ilustrează toate curentele de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din secolul XX. Lucrări de Monet, Cèzanne, Renoir, Van Gogh, Braque, Kandinsky, Klee, Mondrian, Rothko, Giacometti, Moholy-Nagy, Newman, Albers, sau o instalaţie video semnată de Steve McQueen au fost despachetate cu grijă pentru a compune ceea ce va fi, cu siguranţă, evenimentul anului din punct de vedere expoziţional.

În luna iulie va fi adus la Madrid şi cel mai scump tablou vândut vreodată, Nafea faa Ipiopo, de Paul Gaugin, realizat în 1892 în Tahiti. Această lucrare este un record prin preţul plătit pentru ea: în 6 februarie, Comitetul Muzeelor din Qatar a cumpărat-o cu 264 de milioane de euro.

Până în septembrie, ne vom mai putea bucura de lucrări de Marc Chagall (Evreu în verde, 1914), de un tablou dublu al lui Picasso, care nu poate fi aşezat pe nici un perete, de aceea se află în mijlocul sălii (Băutoarea de absint şi Femeie în cabină, 1901), dar şi de Andy Warhol.