Ambasada Romaniei la Madrid informeaza care sunt documentele ce trebuie obtinute din Romania si prezentate in Spania pentru obtinerea asistentei medicale.

„Conform articolului 2.1.b.2 din Decretul Regal 1192/2012, cetatenii unui stat membru UE care au resedinta legala in Spania si au venituri sub 100 000 euro au dreptul la asistenta medicala gratuita”, se precizeaza pe site-ul web al Ambasadei Romaniei din Spania.

In afara documentelor privind veniturile obtinute de la administratia spaniola, cetatenii romani trebuie sa prezinte, dupa caz, si urmatoarele documente eliberate in Romania:

1. Adeverinta de venit, care se elibereaza de catre Administratia Financiara pe a carei raza se afla domiciliul persoanei in cauza.

2. Adeverinta de asigurat sau negatia – Conform Legii 95/2006 (cu modificarile si completarile ulterioare) privind reforma in domeniul sanatatii, cetatenii romani cu domiciliul in Romania sunt obligati sa achite contributia asigurarilor sociale de sanatate. Desigur, sunt categorii exceptate de la plata contributiei, cum ar fi: copiii pana la 18 ani, tinerii intre 18-26 ani care nu realizeaza venituri din munca, numai daca sunt elevi, studenti sau ucenici, pensionarii cu venit mai mic de 740 lei, femeile insarcinate care nu realizeaza venituri impozabile pe perioada sarcinii si lauziei, persoanele beneficiare de legi speciale. Casa de Asigurari de Sanatate la care este afiliata persoana elibereaza adeverinta de asigurat sau negatia.

3.Pensionarii care nu au alte venituri si care dobandesc resedinta intr-un stat membru al UE/SEE sau Elvetia au dreptul la formularul S1, eliberat de Casa de Asigurari de Sanatate, care confera drept la asistenta medicala in statul respectiv.

4. Studentii sau persoanele care efectueaza cursuri de formare/perfectionare intr-un stat membru au si ei dreptul la formularul S1 (E 106) pe perioada desfasurarii studiilor, in conditiile de la pct.2.