Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care a scăzut dobânda de penalizare, iar eventualele creanţe se pot compensa cu datoriile. Dobânda de penalizare a scăzut până la 0,04% pe zi, ceea ce înseamnă 1,2% pe lună sau 14,6% pe an (de la 0,1% pe zi, adică 36,5% pe an).

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, precizează că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va fi obligată ca în momentul în care un contribuabil are de încasat de la buget şi are datorii „să se facă compensarea din oficiu„.

Totodată, actul normativ reglementează posibilitatea neînceperii sau suspendării executării silite în cazul în care contribuabilul are în curs sau depune o cerere de restituire/rambursare, iar cuantumul sumei solicitate este egal sau mai mare decât creanţa fiscală pentru care s-a început executarea silită.

Dacă o firmă are de primit bani de la stat nu se va mai declanşa procedura de executare silită sau se va suspenda, dacă ea a fost începută, pentru că nu este firesc ca o firmă să fie trimisă în faliment, dacă are de primit bani de la stat, în urma prestaţiilor pe care le-a efectuat„, a precizat premierul Emil Boc.