În data de 06.10.2022, la Ambasada Sloveniei din București, ambasadorul Republicii Slovenia, Excelența Sa, doamna Lea Stančič, a acordat distincția „Ordinul de argint” pentru lucrări şi servicii excepționale prestate în securitatea, apărarea şi protecţia Republicii Slovenia şi pentru cooperarea internaţională. Distincția a fost primită de către șeful Poliției de Frontieră Române, domnul comisar șef de poliție Victor Ștefan Ivașcu, în numele polițiștilor de frontieră români care au participat, în anul 2021, la o operaţiune comună de combatere a migraţiei ilegale, împreună cu poliţiştii sloveni, la graniţa dintre Slovenia şi Croaţia. La activitate  a luat parte și șeful contingentului, comisar șef de poliție Enachi Leontin, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontiera Iași.

În baza solicitării autorităţilor slovene şi a Aranjamentului comun încheiat între autoritățile Poliției de Frontieră Română şi Poliția Slovenă privind instituirea unor patrule comune și a altor forme de acțiune comună pentru gestionarea migrației ilegale la frontiera de stat dintre Republica Slovenia și Republica Croația, Poliţia de Frontieră Română şi-a manifestat disponibilitatea de a sprijini autorităţile slovene.

Astfel, în a doua parte a anului 2021, 24 de poliţişti de frontieră români care făceau parte din structurile operative ale P.F.R., dotaţi cu echipamentele individuale şi 7 autospeciale, au fost detaşaţi în vederea participării la o operaţiune comună, împreună cu poliţiştii sloveni. 

Atribuţiile şi responsabilităţile poliţiştilor de frontieră români au fost concentrate la frontiera sloveno-croată, pentru derularea acţiunilor specifice pe linia migraţiei ilegale.

Pe parcursul misiunii operative, membrii contingentului au efectuat schimb de date şi informații cu polițiștii statului gazdă referitoare la migrația ilegală şi celelalte infracțiuni conexe, precum şi cu reprezentanții celorlalte state membre care participă la această operațiune comună.

Colaborarea a reprezentat elementul esenţial privind participarea poliţiştilor de frontieră români la acest tip de acţiuni, nu numai cu autorităţile slovene, dar şi cu celelalte contingente detaşate din cadrul altor state din Uniunea Europeană.

Sursa: Distincție oferită de Ministerul Afacerilor Interne din Slovenia polițiștilor de frontieră români care au sprijinit poliţiştii sloveni în combaterea migraţiei ilegale