Celso Arango este, de asemenea, președintele Societății Spaniole de Psihiatrie

Directorul Institutului de Psihiatrie și Sănătate Mintală al Spitalului General Universitario Gregorio Marañón și șeful Serviciului de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului, Celso Arango, a fost ales academician al Academiei Naționale Regale de Medicină din Spania, reprezentând specialitatea Psihologie Medicală. Renumita carieră în domeniul sănătății a Dr. Arango este completată de o activitate didactică extinsă, ca profesor de Psihiatrie la Universitatea Complutense din Madrid și la diferite universități europene și americane, și cu o activitate de cercetare importantă reflectată în publicații din cele mai relevante reviste științifice internaționale. În prezent, prezidează Societatea Spaniolă de Psihiatrie.

Celso Arango este doctor în medicină și specialist în Psihiatrie juridică de la Universitatea Complutense din Madrid și în management clinic de la Universitatea din Deusto. Profesor de psihiatrie la Universitatea Complutense din Madrid și, de asemenea, la Universitatea din Maryland, Universitatea din California San Francisco (UCSF) și King’s College din Londra.

Activitatea sa extinsă de cercetare a dus la mai mult de 675 publicații științifice indexate în reviste naționale și internaționale. (66 dintre ele cu semnătură de prioritate), fiind redactor al 06 cărți și 46 capitole de cărți. Principalele sale linii de cercetare s-au concentrat pe tulburările de neurodezvoltare, psihozele precoce și prevenirea în psihiatrie, fiind coordonatorul celei mai mari cohorte internaționale de prime episoade psihotice la copii și adolescenți, autor al principalelor lucrări de genetică în schizofrenie cu mostre de peste 66.000 subiecte și primul atlas al factorilor de risc în tulburările psihice, printre alte lucrări.

A regizat și a participat la mai mult de 76 proiecte de cercetare competitive publice și private, 58 dintre ei în calitate de investigator principal. Activitatea sa de îngrijire, predare și cercetare a fost recunoscută cu 66 premii acordate de societăți științifice naționale și internaționale și instituții publice și private, inclusiv Stanley Dean Research Award, unul dintre cele mai prestigioase din lume în domeniul psihiatriei, pentru contribuția sa importantă la tratamentul schizofreniei. De asemenea, a fost distins cu Crucea Ordinului Civil al Sănătății, prin Elogie și la categoria Comandant, acordată de Ministerul Sănătății și Consumatorului.

Celso Arango este membru al European Brain Council (organ consultativ al Comisiei Europene) și este membru al Comitetului Executiv al World Psychiatric Association, din decembrie 2022. Președează Societatea Spaniolă de Psihiatrie (SEP) și Comisia Națională pentru Specialitatea Psihiatrie a Ministerului Sănătății.

Sursa: Comunitatea Madrid –

Directorul Institutului de Psihiatrie și Sănătate Mintală al Spitalului Gregorio Marañón, nou membru al Academiei Naționale Regale de Medicină