Criza din Spania se agraveaza cu o noua crestere lunara a somajului care a ajuns la peste 21%. Ca sa poata munci legal multi romani din Spania se inregistreaza ca persoane fizice autorizate, categorie pentru care nu se cere obtinerea unui permis de munca.

In ultimele luni, insa, criza si restrictiile au redus numarul celor care erau angajati legal, iar unele firme spaniole ezita sa angajeze romani din cauza neclaritatilor privind situatia legala pe piata muncii.

Asociatia Persoanelor Fizice Autorizate din Spania a vazut ca de la reactivarea restrictiilor a crescut cel mai mult numarul romanilor care se inregistreaza ca „autonomos”.

Multi romani au lucrat in domeniul constructiilor, iar acum se diversifica. Acum in Spania, constructiile sunt oprite complet si continua sa piarda locuri de munca„, ne-a declarat Guillermo Guerrero Ruiz – coordonator Departamentul de Straini din cadrul Asociatiei Autonomilor (ATA).

La ora actuala in Spania muncesc ca autonomos peste 22 de mii de romani si multi dintre ei au fost nevoiti sa faca acest pas din cauza restrictiilor impuse de guvernul spaniol in 22 iulie. Pe langa asta, unele firme de ocupare a fortei de munca ezita atunci cand trebuie sa cheme romani la interviuri de munca.

Toate romancele care am fost in fabrica suntem afara. Absolut toate, care am lucrat prin Adecco, prin agentii temporare„, ne-a spus Alina Monica, o romanca din Alcala de Henares.

Si Lacramioara ne-a spus ca a trecut prin aceeasi situatie: „Ne-au dat afara pe toti. Au ramas doar cei care erau cu contract fix. Saptamana viitoare o sa ma duc sa depun actele pentru ajutorul de somaj. Sotul nu lucreaza nici el. E in somaj„.

Somajul a crescut in octombrie cu peste 130 de mii de persoane, iar romanii accepta orice conditii de munca.

Oamenii in disperare de cauza n-or sa moara de foame. Unii dintre colegii mei sau din compatriotii mei au spus ca oricum n-or sa plece acasa ceea ce favorizeaza munca la negru„, ne-a marturisit Anamaria Roman, presedintele Asociatiei Integramas Madrid.

In ultimele discutii dintre Ambasada si guvernul spaniol s-au obtinut anumite relaxari ale restrictiilor in ceea ce priveste dreptul la munca al familiei, dar in continuare situatia pietei muncii in Spania este dramatica.