Vicepreședintele II și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a promovat o scrisoare la nivel ministerial pentru a realiza o directivă a Uniunii Europene (UE) pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă în platformele digitale care este pretențioasă și ambițioasă cu apărarea adecvată a drepturilor lucrătorilor.

În total există sunt opt ​​țări care s-au alăturat acestei petiții. Díaz a obținut sprijinul Țărilor de Jos, Belgiei, Italiei, Luxemburgului, Danemarcei, Portugaliei, Sloveniei și Maltei în această scrisoare adresată președinției cehe a Uniunii. Obiectivul este de a se asigura că directiva colectează și consolidează drepturile de muncă și de protecție socială care corespund acestor lucrători, precum și gestionarea transparentă a algoritmilor care definesc condițiile lor de muncă.

Vicepreședintele secund, care apreciază pozitiv propunerea de directivă, a punctat în acest sens: „Trebuie să fim cât mai ambițioși. Continuăm negocierile pentru a obține mai mult sprijin în cadrul Uniunii. Nu putem lăsa drepturile oamenilor să fie slăbite lucrătorii în acest nou cadru de muncă deschis de platformele digitale”.

Asigurarea prezumției de angajare și transparență algoritmică Scopul acestei directive, care se dorește a fi aplicată tuturor tipurilor de platforme digitale, este clasificarea corectă ca angajați a celor care își prestează serviciile pe platforme și să pună capăt cifrei. a „falşilor independenţi” care au pr oliferate în aceste medii.În plus, se urmărește, de asemenea, garantarea echității, transparenței și responsabilității în gestionarea algoritmilor. În acest fel, se va asigura că lucrătorii și reprezentanții acestora au dreptul de a fi informați cu privire la algoritmii utilizați în configurarea și organizarea muncii lor, precum și despre luarea automată a deciziilor în companii.

. ) Scrisoarea solicită, de asemenea, consolidarea controlului de către Inspectoratele Muncii asupra companiilor din sector pentru a garanta respectarea legii.

Spania promovează această propunere ca țară pionieră în configurarea și dezvoltarea unui regulament care a reușit să garanteze drepturile de muncă persoanelor dedicate distribuției pe platforme digitale, cu așa-numita lege Rider, aprobată în luna mai 2021.

La 9 decembrie, Comisia a aprobat o propunere de directivă care este dezbătută în grup de Afaceri Sociale al Consiliului și care în decembrie va fi analizat în Consiliul de Miniștri al Ocupării Forței de Muncă, Politicii Sociale, Sănătății și Consumatorilor (EPSCO) . Ulterior, va fi negociat cu Parlamentul European.

Sursa: Guvernul Spaniei – Díaz și alți șapte titulari de Lucrări de UE cere o directivă de platformă mai ambițioasă, cu drepturile lucrătorilor