Mecanism de alertă socială
Díaz a susținut în fața Consiliului Miniștrilor Ocupării Forței de Muncă și Politicii Sociale al Uniunii Europene (EPSCO), că acolo se desfășoară această inițiativă, care își propune să devină un instrument anual de evaluare la nivel european cu același ca instrumente economice deja în vigoare, va permite o mai bună monitorizare a politicilor și problemelor sociale din UE. „Am făcut multe progrese la nivel tehnic și sperăm că munca va continua. Vom propune în continuare măsuri care să transforme funcționarea de zi cu zi a instituțiilor europene și să le apropie de proiectul pe care și-l doresc majoritățile sociale din toată Europa. și nevoie”, a spus vicepreședintele cu privire la evoluția și acceptarea măsurii.

În opinia sa, situații trăite precum cel pandemia sau conflictul din Ucraina, precum și provocările pe care le ridică tranziția verde și digitală au arătat încă o dată că viitorul democrației europene constă în accelerarea și consolidarea progresului către o Europă socială.. Mecanismul propus contribuie la consolidarea eficacității în formularea drepturilor sociale în Europa. Procedura de dezechilibru social (SIP), așa cum este numită în limba engleză, înseamnă că țările membre sunt responsabile pentru politicile lor sociale, politici care devin parte din funcționarea și guvernanța Uniunii Europene.. „Propunerea, a explicat vicepreședintele, încearcă pur și simplu să dea o ancora tehnică angajamentelor asumate cu un an în urmă de statele membre la Porto, când s-a convenit să se stabilească și monitorizează obiectivele naționale pentru Pilonul European al Drepturilor Sociale în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, formarea și reducerea sărăciei”.

Întâlnirea trilaterală și bilaterală Vicepreședintele Yolanda Díaz în întâlnirea sa cu ministrul Muncii, Ocupării Totale și Inserției Franceze , Olivier Dussopt și viceprim-ministrul belgian și ministrul Economiei și Muncii, Pierre-Yves Dermagne.

A intrat interesul față de mecanismul Franței, care în această lună deține președinția rotativă a Uniunii Europene, a fost discutat în cadrul întâlnirii trilaterale pe care Díaz a avut-o cu ministrul francez al Muncii, Ocupării Totale și Inserției, Olivier Dussopt, și cu viceprim-ministrul și deținătorul Economiei și Muncii belgiene, Pierre-Yves Dermagne.

„Apreciem impulsul președinției franceze și sprijinul acordat de președinția ambelor comitete, a Comisiei și a diferitelor țări să examineze și să promoveze propunerea”, a indicat ministrul.

Viceul Președintele a abordat această problemă și în cadrul întâlnirii bilaterale pe care a avut-o cu ministrul Muncii, Familiei, Afacerilor Sociale și Egalității de Șanse al Sloveniei, Luka Mesek, cu care s-a întâlnit și în marginea summitului.
. Directiva privind salariul minim
Consiliul EPSCO a Aprobată oficial Directiva privind salariul minim, primul standard la nivelul euro opeo în această materie care stabileşte garanţiile unui salariu minim adecvat.

Dispoziţia normativă, care are printre obiectivele sale generale reducerea diferența de gen și sărăcie, a fost lăudată de Díaz, care a explicat că Spania a adus contribuții concrete la îmbunătățirea directivei în chestiuni precum adecvarea salariilor minime la standardele internaționale și, mai ales, rolul pe care ar trebui să-l joace partenerii sociali în tot ceea ce are de-a face cu stabilirea și actualizarea salariului minim.

Pentru ministru, aceasta este calea de urmat. „Această directivă privind salariile minime adecvate este un pas foarte important pentru Europa pe care o dorim, o Europă mai puternică și mai socială, Europa muncii decente și cu drepturi, Europa care dă răspunsuri concrete la nevoile reale ale majorităților sociale”.

Evaluare bună a reformei muncii
EPSCO de astăzi este primul Consiliu la care a participat vicepreședintele de la aprobarea în Congresul Deputaților a Reformei Muncii. Ministrul a ținut să evidențieze evaluarea pozitivă pe care efectele reformei, deja adoptată în decembrie cu consensul agenților sociali, o au în Raportul de țară al Spaniei în cadrul semestrului european și care a fost prezentată în cadrul ședinței de astăzi. în Luxemburg.

Díaz și-a exprimat satisfacția față de recunoașterea și impactul pozitiv pe care le-a avut reforma muncii. „Efortul a meritat și în câteva luni Reforma a desfășurat efecte pozitive asupra populației active. Este recunoscut că în obiectivele sociale Spania este cea mai ambițioasă în formare, ocupare și reducerea sărăciei. Este necesar să o punem în valoare” , a insistat.

Impactul socio-muncă al războiului din Ucraina Consiliul de la Luxemburg a abordat, de asemenea, acțiunile care au fost întreprinse pentru a atenua impactul socio-muncă al războiului purtat în Ucraina. În opinia lui Díaz, conflictul armat plasează blocul european într-o situație foarte asemănătoare cu cea a pandemiei și de aceea a cerut omologilor săi un răspuns cu aceeași fermitate și aceeași abordare socială și expansivă.

Ministrul a mai subliniat că consecințele războiului sunt atenuate de implementarea reformei muncii. „Mulțumită acesteia, asistăm la o reducere notabilă a șomajului și a șomajului în rândul tinerilor și la o creștere istorică a contractelor permanente”, a subliniat ministrul. Vicepreședintele Yolanda Díaz la Consiliul Miniștrilor Ocupării Forței de Muncă și Politicii Sociale al Uniunii Europene (EPSCO).

// Sursa: Guvernul Spaniei – Díaz câștigă sprijin pentru propunerea spanio-belgiană pentru Mecanismul de alertă socială într-un EPSCO care dă naștere verde la directiva privind salariul minim