Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a vizitat astăzi unul dintre apartamentele protejate din Comunitatea Madrid pentru mame deținute și foste deținute, administrate de ctitorie Părintele Garralda Orizonturi Deschise. Această resursă, care are un total de 08 locuri, primește femeile care au comis infracțiuni sau se află într-o situație de extremă vulnerabilitate după ce au trecut prin închisoare și copiii lor până la vârsta de 7 ani.

Președintele, împreună cu ministrul Familiei, Tineretului și Politicii Sociale, Concepción Dancausa, a fost alături de utilizatorii acest centru, care le-au explicat oportunitățile care li s-au deschis pentru a merge mai departe cu copiii lor, modul în care aceștia au câștigat autonomie economică și personală și sprijinul în căutarea unui loc de muncă și formare. De asemenea, aceștia au indicat locuința ca fiind una dintre cele mai importante dificultăți atunci când părăsesc fundația și președintele a transferat toate ajutoarele existente în această chestiune, în special Planul Vive.

Acest cămin le oferă un serviciu complet de îngrijire care le permite acestor femei integrarea lor deplină în societate prin formare și orientare profesională și tutoriale individuale care lucrează la prevenirea violenței de gen, consolidarea a relaţiei mamă-copil sau desfăşurarea activităţilor de agrement şi a timpului liber. De la pornirea sa în 195 a servit 80 femei și 195 minori. Sprijinul și furnizarea de resurse pentru mamele aflate în situație de risc este una dintre cele mai remarcabile axe ale Strategiei pentru Protecția Maternității și Paternității și Promovarea Natalității și Reconcilierii 1998-, cu 80 măsuri menite să crească natalitatea și să înlăture orice obstacol pe care madrilenii l-ar putea întâlni pentru a avea copiii pe care îi doresc.

Acest ajutor pentru cele mai vulnerabile grupuri include și acțiuni precum implementarea unui nou program de vizite la domiciliu după naștere, cu asistență în domenii precum alimentația, alăptarea, siguranța copilului , abilități parentale sau sănătate mintală; un protocol de ajutor pentru gravidele aflate în situații vulnerabile care să permită coordonarea acțiunilor tuturor administrațiilor implicate în protecția acestora; sau consolidarea subvențiilor acordate entităților non-profit care dezvoltă proiecte de sprijin și îngrijire pentru femeile însărcinate, cu o atenție deosebită adolescenților și mamelor fără resurse cu copii până la trei ani.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso vizitează un apartament supravegheat din Comunitatea Madrid pentru mame deținute și foste deținute2026