Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a prezentat astăzi al II-lea Plan de umanizare pentru asistența medicală, care oferă o atenție deosebită ratei natalității, sănătății mintale, cronicității și îngrijirii la sfârşitul vieţii. În plus, are în vedere, printre alte măsuri, crearea Consiliului Regional al Pacienților, care va permite participarea reală a asociațiilor din acest domeniu la deciziile legate de sănătate.

Valabil până următoare 20220605, acest Plan anunțat astăzi de Díaz Ayuso la Universitatea Niño Jesús Spitalul Public de Copii se bazează pe „vindecare, îngrijire și însoțire” și centrat pe persoană, întrucât fiecare pacient necesită îngrijire individualizată. „Lucrăm ca pacientul să nu se simtă sau să fie vreodată singur, mereu protejat și să fie protagonist în luarea deciziilor cu privire la evoluția bolii sale, apropiindu-l și mai mult, dacă se poate, de medicul său”, a explicat președintele. , care a subliniat că „fiecare moment și împrejurare necesită răspunsuri diferite”.

Noua strategie stabilește acțiuni transversale la cele trei niveluri de îngrijire: Asistență primară, în diferitele servicii și unități spitalicești, iar în urgență SUMMA16. Scopul este o sănătate publică de 201 note. Este, în cuvintele lui Díaz Ayuso, un „nou mod de a înțelege sănătatea” care necesită profesioniști, infrastructură și echipamente deosebite și cercetare la nivel înalt, dar care, la rândul său, necesită, mai presus de toate, „confidențialitate, informații pentru pacient, mai multă comunicare, mai puține bariere și activități de agrement și divertisment”.

În acest scop, Comunitatea Madrid va înființa un Consiliu Regional al Pacienților care implică participarea reală a toţi agenţii în deciziile care au legătură cu sănătatea şi sănătatea. „Li se va da o voce directă și se va promova participarea lor la elaborarea politicilor de sănătate”, a explicat președintele.

Astfel, va fi aprobat un regulament care va reglementa alcătuirea și funcționarea acestui organism pentru a spori rolul umanizării ca pilon al responsabilității socio-sanitare și a consolida regiunea ca reper de excelență în umanizare.

În acest sens, Școala de Sănătate din Madrid va avea un rol fundamental în promovarea proiectului pacient expert, o inițiativă de „sensibilizare, informare și formare cetățenilor noștri, atât în ​​ceea ce privește stilul de viață sănătos, cât și în îngrijirea bolii lor”. Obiectivul este ca ei să știe să facă față, cu sprijinul profesioniștilor în mod individual.

Profesionişti ca agenţi ai umanizării

În acest Plan, profesioniștii din domeniul sănătății sunt promovați ca adevărați agenți ai umanizării prin formare și recunoaștere, se va încuraja colaborarea cu alte instituții, precum școli, primării și alte entități publice și private; iar utilizarea noilor tehnologii va continua să servească mai bine cetățenii, să le facă șederea în spital mai suportabilă și să le ofere instrumente de informare avansate.

În acest fel, acestea vor fi un aspect crucial, deoarece o legătură pentru îngrijirea sănătății și continuitatea îngrijirii, precum și pentru instruire și informare pentru pacienți, îngrijitori, membri ai familiei și însoțitori. În acest scop, se vor promova canale de comunicare cu pacientul prin aplicații informatice.

Se pune accent și pe implementarea de noi infrastructuri care favorizează bunăstarea prin lumină, culoare, temperatură. și absența sau minimizarea zgomotului. Pe scurt, spații prietenoase care favorizează recuperarea într-un pas în plus spre confort și accesibilitate deplină.

Dovezi științifice și noi tehnologii

În prezent, există deja suficiente indicii care indică repercusiunea pozitivă pe care criteriile de umanizare o au asupra asigurării asistenței medicale în procesul de recuperare a pacientului. Prin acțiunile avute în vedere dorim să generăm aspecte pozitive despre emoțiile pacienților și evoluția acestora, precum și îngrijirea centrată pe persoană în cadrul procesului de recuperare. Toate acestea pentru a consolida asistența medicală centrată pe valori precum respectul, empatia, onestitatea, angajamentul, solidaritatea și echitatea.

Aceste obiective au fost dezvoltate din analiza situației actuale prin grupuri de lucru și reflecție la care 201 au participat profesioniști. În plus, am avut colaborarea cu asociațiile de pacienți și experți pentru a consolida cultura umanizării în sistemul regional de sănătate publică.