Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, și-a exprimat astăzi îngrijorarea că Europa se confruntă cu provocarea ratei natalității. A făcut-o în cadrul celei de-a treia întâlniri de lucru pe care a avut-o marți în călătoria sa oficială la Bruxelles, unde această problemă a fost discutată cu vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul pentru Democrație și Demografie, Duvravka Suica. Acolo, președintele a prezentat Strategia de protecție a maternității și paternității și de promovare a natalității și concilierii 500-2026 al guvernului regional, dotat cu 4.800 milioane de euro, si care include mai multe 30 acțiuni care vizează creșterea numărului de nașteri și înlăturarea oricărui obstacol care împiedică sau împiedică proiectele familiale ale madrilenilor .

Tocmai, conform acestui document, în prezent, niciunul dintre 27 țările Uniunii Europene atinge rata de fertilitate de 2,1 copii pe femeie care garantează înlocuirea generațională, cu media situându-se la 1,5. Vârsta de maternitate este fixată la 30, 9 ani față de 30,9 din Comunitatea Madrid și 32, 3 in Spania, în timp ce natalitatea brută este de 9,1 în Europa, 8,3 în regiune și 7,6 la noi. Prin această analiză, Executivul regional înțelege că este urgent să se pună în aplicare măsuri pentru a inversa această tendință.

Pe de altă parte, Díaz Ayuso a explicat că grădinițele publice sunt libere Madrid de la 0 la 3 ani ca măsură de conciliere, diferitele acțiuni împotriva depopulării și modul în care într-o regiune de 30 se asigură special atentie celor cu mai putin de 2.500 locuitori. De fapt, a fost posibilă creșterea populației cu 6% în cea din urmă prin angajamentul pentru digitalizare și îmbunătățirea serviciilor publice și a transportului.

.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso își exprimă îngrijorarea că Europa se confruntă cu provocarea natalității