Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, intensifică protecția patrimoniului natural și, așa cum a anunțat astăzi, spațiul pentru reintroducerea râului iberic în regiune a fost deja identificat, existând un record de 83 de perechi de vultur imperial. , o alta dintre speciile amenintate, iar din 2019 au fost plantati 400.000 de copaci.

„Acest guvern lucrează pentru a proteja și a avea grijă de moștenirea naturală a regiunii noastre. Și o facem fără a stigmatiza și a merge împotriva consumului și comerțului. O facem, înainte de toate, pozitiv”, a indicat președintele, care s-a apropiat de culoarul Arco Verde, lângă San Sebastián de los Reyes, unde a eliberat două exemplare de vultur imperial, o specie autohtonă a Peninsulei Iberice și emblematică. în Comunitatea Madrid.

Díaz Ayuso a confirmat că există deja 83 de perechi înregistrate din această specie amenințată, care era pe cale de dispariție. Este cea mai bună cifră din ultimii ani și aproape le dublează pe cele înregistrate în urmă cu un deceniu -50-, concentrând 15% din exemplarele din întreaga lume. Această piatră de hotar a fost posibilă datorită activității Centrului pentru Recuperarea Animalelor Sălbatice din Comunitatea Madrid, unde animalele rănite sunt tratate pentru a putea fi ulterior eliberate. Este una dintre cele mai proeminente din Europa și în 2022 au fost aproape 6.700 de intrări.

Pe de altă parte, președintele a anunțat că Comunitatea Madrid a început să dezvolte un program de reintroducere pentru râsul iberic, o altă specie autohtonă emblematică, și că a identificat deja două spații care îndeplinesc criteriile necesare pentru acesta. Este, pe de o parte, zona centrală care include munții din Cuenca Alta del Manzanares și Parcul Regional El Pardo și, pe de altă parte, zona de sud-vest a Madridului.

Sunt două locuri care ar face posibilă desfășurarea unei acțiuni de acest tip, datorită liniștii lor, cu populații abundente de iepuri pentru hrana lor, deși au nevoie de o creștere a lagormofo la un moment dat și cu mai puține interferențe externe pentru așezarea lor. . Zonele includ și zonele de conservare specială (ZEC) ale bazinului râului Manzanares și bazinul râului Alberche și Cofío. Acestea includ păduri publice și private din zonele Colmenar Viejo, San Agustín de Guadalix, Tres Cantos sau Hoyo de Manzanares și alte municipalități precum Robledo de Chavela, Navalagamella sau San Martín de Valdeiglesias, în cazul sud-vestului.

În cursul acestui 2023, Direcția Generală Biodiversitate a Ministerului Mediului, Locuinței și Agriculturii, în colaborare cu experți în domeniu, va studia în detaliu caracteristicile celor două teritorii pentru a evalua habitatul, în special cel legat de comportamentul împuternicirea populațiilor de iepuri și să le evalueze în detaliu pentru a garanta succesul proiectului.

Green Arc, peste 100 de kilometri în trei ani

Șeful Executivului de la Madrid a vizitat astăzi o nouă secțiune a marelui coridor de mediu Arco Verde, care trece prin San Sebastián de los Reyes, care va uni 25 de municipalități și din care 100 de kilometri din traseul său au fost executați în acești trei ani. , care reprezintă jumătate din aspectul angajat proiectat a fi dezvoltat în opt ani. Cu o investiție de 5 milioane de euro, din totalul 15 pentru acest proiect, s-au încheiat deja acorduri de colaborare cu toate primăriile.

Pe parcursul a 3,5 kilometri, președintele a verificat lucrările de ameliorare care au fost efectuate pe pista de vite pentru bucuria locuitorilor acestui oraș. Spațiile naturale ale Dehesa Boyal au fost, de asemenea, adaptate în legătură cu nucleul urban al municipiului, conectând pistele de biciclete existente de noul traseu și condiționând zona de agrement Arroyo Viñuelas.

De-a lungul întregului itinerariu verde, au fost deja plantați 100.000 de arbori și arbuști din peste 50 de specii. Au fost adăugate noi spații publice și zone naturale, iar conexiunile au început cu cele trei parcuri regionale (Cuenca Alta del Manzanares, Curso Medio del Río Guadarrama și del Sureste), precum și cu Parcul Național Sierra de Guadarrama și alte medii naturale. și orașe. Proiectul final va avea o lungime circulară finală de 200 de kilometri.

În zonele condiționate a fost instalat și mobilier de uz public precum mese, bănci și pasarele. În ceea ce privește faună și floră, au fost create 20 de noi zone de biodiversitate, au fost amplasate 20 de rezerve de fluturi și polenizatori, au fost amplasate 85 de cutii și cuiburi pentru creșterea prezenței păsărilor, 25 de hoteluri de insecte pentru nevertebrate care favorizează polenizarea și patru lagune pentru a încuraja prezența amfibienilor.

Peste 400.000 de copaci replantați

În sfârșit, Díaz Ayuso a participat și astăzi la plantarea unui stejar, al 400.000-lea arbore cu care spațiile verzi din Madrid au fost repopulate din 2019. De altfel, președintele a asigurat că înainte de sfârșitul Legislativului se va acorda conformitate. la angajamentul electoral de a încorpora o jumătate de milion de arbori, depășind această cifră.

În acest fel, guvernul regional dorește să sporească rolul pădurilor noastre ca reducători de carbon, deoarece formațiunile vegetale acționează ca niște absorbante de CO2 datorită funcției lor principale, care este fotosinteza.

Vegetația a fost plantată în zone precum Bosquesur, care ocupă terenuri în municipiile Fuenlabrada, Leganés, Alcorcón, Getafe și Pinto; pe terenul afectat de incendiul din Cenicientos și Cadalso de los Vidrios; în munții Boadilla del Monte și în Dehesa Boyal din San Sebastián de los Reyes însuși, acoperit astăzi, unde există 5.000 de copaci și arbuști noi.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso intensifică protecția patrimoniului natural: a identificat spațiul pentru reintroducerea râului iberic și a înregistrat 83 de perechi de vulturi imperiali