Comunitatea Madrid va investi peste 35 de milioane de euro în lucrări de îmbunătățire și infrastructură la Galapagar axate pe proiecte pentru rețeaua sa de canalizare, ape uzate sau eficiență energetică, potrivit președintelui Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, în apariția sa după Consiliul de Guvernare s-a desfășurat, astăzi, în mod extraordinar în Primăria municipiului.

Guvernul regional susține cu această întâlnire Cel de-al V-lea Centenar al Vilei de Galapagar, la ale cărei acte comemorative adaugă finanțarea a peste 30.000 de euro împreună cu investiții în activități culturale sau festivalul internațional de muzică Galapajazz. În plus, va participa la această efemeride a villazgoului (1523) oferind un program special în cadrul festivalurilor proprii – Artă Sacră, Clasici de vară…-.
Investiții în servicii publice

Executivul de la Madrid, prin Canal de Isabel II, va investi în total 19 milioane de euro din 2023 pentru renovarea conductelor și consolidarea rețelei de distribuție a municipalității. Lucrările vor începe în următoarele săptămâni în cadrul Planului Roșu.Totodată, pentru garantarea în continuare a calității apei Galapagar, sunt programate alocarea a încă 11 milioane de euro pentru realizarea lucrărilor de îmbunătățire la Stația de Epurare a Apelor Uzate (EDAR) Galapagar.Torrelodones .
La aceste inițiative se adaugă alte 5,4 milioane pentru execuția de noi infrastructuri, dotări și servicii în municipiu în cadrul Programului Regional de Investiții -PIR- 2022/26. Executivul regional a dat aprobarea finanțării pentru demararea proiectelor de lucrări în centrul serviciilor sociale de Asistență Primară; lărgirea punții Podului Navata, peste râul Guadarrama; premiera de iluminat și eficiență energetică a terenului municipal de fotbal; și reînnoirea rețelei de alimentare cu apă potabilă în urbanizarea Los Ranchos.

Învățământ public cu Bacalaureat Internațional

Învățământul public din Galapagar va avansa în excelență din următorul an universitar 2023/24 pentru a deveni al șaptelea municipiu din Comunitatea Madrid care oferă Bacalaureatul Internațional.

Începând cu luna septembrie, Instituto Cañada Real se va alătura acestei inițiative educaționale publice de calitate care le va permite studenților din Galapagos să obțină dubla diplomă de Bacalaureat Spaniol și Diploma de Bacalaureat Internațional, un instrument esențial pentru accesul la majoritatea celor mai prestigioase universități internaționale.

În prezent, Bacalaureatul Internațional oferă patru programe educaționale pentru 600 de studenți din institutele publice din Madrid în cadrul unui program pentru studenții cu vârsta de până la 19 ani, care se extinde între centrele de învățământ din peste 150 de țări.
În ceea ce privește serviciile sociale, administrația regională va investi anul acesta peste 700.000 de euro prin diferite acorduri care vizează garantarea asistenței sociale și atenuarea situațiilor de nevoie sau de excluziune socială, care vizează în principal protejarea familiilor din populațiile vulnerabile. Totodată, centrul de sănătate al municipiului a primit în 2022 investiții axate pe lucrări de îmbunătățire a dotărilor.

Pe de altă parte, Guvernul Comunității Madrid lucrează la finalizarea transferului către Consiliul Local Galapagar a trei tronsoane ale autostrăzii M-510 la intersecția acesteia cu M-528, M-519 și M-505, odată ce va a intrat in serviciu varianta localitatii. Aceste tronsoane de aproape 3,5 kilometri în total vor fi transferate Administrației locale după ce de la Executivul regional vor fi efectuate lucrările de îmbunătățire a pavajelor acestora.

În domeniul Justiției, locuitorii din Galapagar – municipiu aparținând Partidului Collado Villalba – vor beneficia de cele 10,2 milioane de euro pe care Comunitatea Madrid le investește în extinderea și reforma cuprinzătoare a principalului sediu judiciar al acestui oraș, al cărui urmatoarele lucrari vor permite concentrarea tuturor instantelor sale intr-o singura proprietate.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso avansează cu peste 35 de milioane de euro în lucrări și îmbunătățiri de infrastructură la Galapagar